Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Rendhagyó történelemórák testvérvárosunkban

Újbuda   |   2018, május 25 - 10:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a kerület egyik testvérvárosa, Kézdiszentlélek közös megemlékezést tartott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából az erdélyi Kovászna megyei településen.

A program részeként Kovács Örs László, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára és Fazekas László, a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola igazgatója tartott rendhagyó történelemórákat az ottani Apor István Iskolában, hogy a határon túli tanulók új ismeretekkel gyarapíthassák tudásukat a szabadságharc eseményeiről és személyiségeiről. A megemlékezés előestéjén a két újbudai pedagógus, valamint Rancz Elemér, az Apor István Iskola tanára Kézdiszentlélek művelődési házának közönsége előtt beszélgetett a szabadságharc erdélyi és anyaországi kapcsolódási pontjairól.

Kovács Örs László szerint a hősök életén, a hazaszereteten, a szabadság és polgárosodás eszméjén keresztül a magyarság egyik közös emlékét, az összetartozás határokon átívelő érzését köszönhetjük a szabadságharc hőseinek. Fazekas László az események kronológiai és szemléletes bemutatását, valamint a szerepjátékok fontosságát emelte ki az oktatásban, ami elősegíti, hogy az erdélyi diákok átfogó és rendezett képet kapjanak a szabadságharcról.
Az órák végén a pedagógusok és a diákok gondolattérképet készítettek a tanultak ábrázolásához. A legkisebbek saját falujukkal kapcsolatosan, a nagyobbak a haza témájában gyűjtöttek fogalmakat, míg a legnagyobbak már a személyes felelősség körében készítették el a gondolattérképüket.
A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, a TTP-KP-1-2018/1-000071 azonosító számú, Közös történelmünk, közös ünnepünk – Március 15-i megemlékezés Kézdiszentlélek testvértelepülésünkön című pályázat részeként. Az esemény létrejöttében, megszervezésében jelentős tevékenységet végzett Sass Szilárd képviselő, testvérvárosi tanácsnok, Kiss Zoltán pályázatokért felelős munkatárs és Kaczeus Beáta asszisztens.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.