Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Rendhagyó történelemórák testvérvárosunkban

Újbuda   |   2018, május 25 - 10:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a kerület egyik testvérvárosa, Kézdiszentlélek közös megemlékezést tartott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából az erdélyi Kovászna megyei településen.

A program részeként Kovács Örs László, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára és Fazekas László, a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola igazgatója tartott rendhagyó történelemórákat az ottani Apor István Iskolában, hogy a határon túli tanulók új ismeretekkel gyarapíthassák tudásukat a szabadságharc eseményeiről és személyiségeiről. A megemlékezés előestéjén a két újbudai pedagógus, valamint Rancz Elemér, az Apor István Iskola tanára Kézdiszentlélek művelődési házának közönsége előtt beszélgetett a szabadságharc erdélyi és anyaországi kapcsolódási pontjairól.

Kovács Örs László szerint a hősök életén, a hazaszereteten, a szabadság és polgárosodás eszméjén keresztül a magyarság egyik közös emlékét, az összetartozás határokon átívelő érzését köszönhetjük a szabadságharc hőseinek. Fazekas László az események kronológiai és szemléletes bemutatását, valamint a szerepjátékok fontosságát emelte ki az oktatásban, ami elősegíti, hogy az erdélyi diákok átfogó és rendezett képet kapjanak a szabadságharcról.
Az órák végén a pedagógusok és a diákok gondolattérképet készítettek a tanultak ábrázolásához. A legkisebbek saját falujukkal kapcsolatosan, a nagyobbak a haza témájában gyűjtöttek fogalmakat, míg a legnagyobbak már a személyes felelősség körében készítették el a gondolattérképüket.
A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, a TTP-KP-1-2018/1-000071 azonosító számú, Közös történelmünk, közös ünnepünk – Március 15-i megemlékezés Kézdiszentlélek testvértelepülésünkön című pályázat részeként. Az esemény létrejöttében, megszervezésében jelentős tevékenységet végzett Sass Szilárd képviselő, testvérvárosi tanácsnok, Kiss Zoltán pályázatokért felelős munkatárs és Kaczeus Beáta asszisztens.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.