Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Rendhagyó történelemórák testvérvárosunkban

Újbuda   |   2018, május 25 - 10:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a kerület egyik testvérvárosa, Kézdiszentlélek közös megemlékezést tartott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából az erdélyi Kovászna megyei településen.

A program részeként Kovács Örs László, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára és Fazekas László, a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola igazgatója tartott rendhagyó történelemórákat az ottani Apor István Iskolában, hogy a határon túli tanulók új ismeretekkel gyarapíthassák tudásukat a szabadságharc eseményeiről és személyiségeiről. A megemlékezés előestéjén a két újbudai pedagógus, valamint Rancz Elemér, az Apor István Iskola tanára Kézdiszentlélek művelődési házának közönsége előtt beszélgetett a szabadságharc erdélyi és anyaországi kapcsolódási pontjairól.

Kovács Örs László szerint a hősök életén, a hazaszereteten, a szabadság és polgárosodás eszméjén keresztül a magyarság egyik közös emlékét, az összetartozás határokon átívelő érzését köszönhetjük a szabadságharc hőseinek. Fazekas László az események kronológiai és szemléletes bemutatását, valamint a szerepjátékok fontosságát emelte ki az oktatásban, ami elősegíti, hogy az erdélyi diákok átfogó és rendezett képet kapjanak a szabadságharcról.
Az órák végén a pedagógusok és a diákok gondolattérképet készítettek a tanultak ábrázolásához. A legkisebbek saját falujukkal kapcsolatosan, a nagyobbak a haza témájában gyűjtöttek fogalmakat, míg a legnagyobbak már a személyes felelősség körében készítették el a gondolattérképüket.
A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, a TTP-KP-1-2018/1-000071 azonosító számú, Közös történelmünk, közös ünnepünk – Március 15-i megemlékezés Kézdiszentlélek testvértelepülésünkön című pályázat részeként. Az esemény létrejöttében, megszervezésében jelentős tevékenységet végzett Sass Szilárd képviselő, testvérvárosi tanácsnok, Kiss Zoltán pályázatokért felelős munkatárs és Kaczeus Beáta asszisztens.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.