Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. vasárnap, Elemér

Rendük alapítását ünnepelték a ciszterciek

Újbuda   |   2019, január 28 - 11:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

A ciszterci rend alapítóira emlékeztek a Szent Imre Plébániatemplomban január 26-án. Az eseményen részt vett Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester is.

Kilencszáz évvel ezelőtt, a franciaországi Cîteaux városának közelében, a világtól félreeső helyen alapított új rendet Molesme-i Szent Róbert húsz társával közösen. A Szent Benedek reguláihoz még hűségesebb rend irányítását hamarosan Szent Alberik vette át, majd az Angliából érkező Harding Szent István vezette a közösséget. Hármukat tartják a ciszterciek alapítójának, akikről Szent Róbert napján világszerte megemlékeznek.

Hoffmann Tamás polgármester szerint a ciszterci rend fontos feladatot lát el, a közösségnek pedig küldetése van, hiszen az oktatásban és a karitatív tevékenységben vállalt szerepe sokat jelent az itt élőknek.

Az ünnepi szentmisét, amely a szentimrevárosi templom legjelentősebb ünnepe, Bérczi László Bernát zirci apát celebrálta, a Szent Alberik Kórus pedig Delibes Messe bréve zeneművéből adott elő részleteket. A szentmisét követően a ciszterciek a rendházban ünnepeltek, ahol a plébániához szorosabban kötődő hívek műsora következett. Az összetartó közösség ünnepén Lőrinc atya csapolta a Zirci Apátság különleges söreit a vendégeknek.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A Magyar Parasport Napját ünnepeltük  
 

Február 22-én ünnepeljük 2017 óta a Magyar Parasport Napját. 1970. február 22-én, ugyanis ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.