Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Ritka Bauhaus társasház kertje kelt életre Újbudán

Újbuda   |   2017, október 6 - 13:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda 11 lakásos társasháza fogott össze, hogy 11 hónap alatt felébressze csipkerózsika-álmából a Medgyes Alajos és Sebestyén Loránd tervei alapján, 1934-ben épült bérvilla gazos, sittes udvarát. A Szentpétery utca 3. számú ház kertje a MOL Zöldövezet programja révén, az Ökotárs Alapítvány támogatásával újult meg.

A közösségi munkát a MOL Zöldövezet program és az Ökotárs Alapítvány támogatta, amely társasházak és közösségi kertek zöldítését, szépítését segíti évről-évre újra kiírt pályázatával. A Szentpétery utca 3. számú ház kertje pázsittal, cserjékkel, fákkal, járdákkal, virágokkal és egy filagórával lett gazdagabb, ez utóbbit a lakók „dödörgő nek” hívják, utalva az építmény küldetésére.
- A tervezés és az előkészítés már télen elkezdődött, alkalmanként 4-5 család jött össze valamelyikünk nappalijában. A közös munka igazi csapattá kovácsolta a lakóközösséget, mindenki a saját lehetőségei szerint segített. Van köztünk építész, ő tervezett, más a fuvarozást intézte, vagy az adminisztrációval foglalkozott. Ásni viszont mindenki ásott, még a gyerekek is – mondja Dávid, az egyik kétgyermekes családapa. – Viszonylag kevés tapasztalattal vállaltunk be szakmunkákat, így tényleg csoda, ami létrejött. Hihetetlen, hogy egy ilyen támogatás milyen motiváló erővel hat egy közösségre, a programot mindenkinek ajánljuk, akinek fontos a környezete, és társasházban vagy közösségi zöldterület közelében él – tette hozzá.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.