Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Segítő könyv a daganatos gyerekek szüleinek

Újbuda   |   2017, december 11 - 15:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Érintettek könyve címmel hiánypótló kiadvány jelent meg, amely a daganatos gyermekek szüleinek íródott orvosok és szülők tanácsai alapján.

A könyv egyik szerzője, Dr. Hauser Péter, a Érintettekért Alapítványa egyik tagja, onkológus. Gimnazista és egyetemista korában több ismerőse volt, akik gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségben szenvedtek, de akkor még egyiküket sem lehetett meggyógyítani. Az onkológust ezek a tapasztalatok vezették a daganatos gyermekek közé és marasztalták ott immár több, mint 20 éve.

Dr. Hauser Péter elmondta, az emlékek, amikor a betegséggel szembesülve, halálra rémülten kezdtek telefonálgatni és az interneten információ után kutatni - ahol a valóban segítő, informatív tartalmak helyett legtöbbször ijesztő, félrevezető vagy rosszul értelmezett dolgokkal találkoztak - vezették az alapítvány tagjait, hogy könyvet írjanak. Ez a hiánypótló kötet a gyermekkori daganatos betegséggel szembesülő családoknak nyújt segítséget közérthető nyelven. Az volt a cél, hogy a gyűjtemény védőhálóként szolgáljon, hogy az ismeretlentől való félelem helyett a gyógyulásra tudják összpontosítani energiájukat. A közel 250 oldalas mű több mint 60 ember összefogásából és lelkes munkájának eredményeként másfél év alatt jött létre, a fejezetek megírására a területen dolgozó szakembereket (orvos, nővért, szociális munkást, pszichológust, jogászt, pedagógust) kértek fel. A problémák gyakorlatias megközelítését és a könyv személyes hangvételét a témák fontossága és a közérthető nyelvezet mellett a daganatos gyermekek családjai által írt személyes tapasztalatok, jó tanácsok, vélemények erősítik.
A könyvben részletes leírás olvasható a leggyakrabban előforduló gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségekről, azok tüneteiről, kezelésükről és a gyógyulási esélyekről. Ismertetésre kerülnek a gyermekonkológiában használatos diagnosztikai (MR, CT, izotóp, stb.) és terápiás eljárások (kemoterápia, sugárterápia, őssejt-transzplantáció, stb.). Számos egyéb olyan gyakorlati kérdésről is szó esik, melyről a családoknak jó tudniuk: pszichológiai vonatkozások, szociális juttatások, mi lesz az iskolával-magántanulóság, a kórházi és az otthoni élettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók (pl. higiéniai szabályok, háziállatok kérdése, stb.).
T. K.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.