Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 8. hétfő, Zoltán Nemzetközi nőnap

Segítség az álláskeresőknek

Újbuda   |   2018, november 29 - 15:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint félszáz munkáltató 2500 állást kínált a nyolcadik alkalommal megrendezett Újbudai Állásbörzén. A XI. kerületben egy év alatt tizedével csökkent az álláskeresők száma.

Újbudán nyolcadik alkalommal rendeztek állásbörzét az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt uniós projekt keretében. Az eseményt a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály, a XI. Kerületi Kormányhivatal és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében több mint ötven munkáltató képviseltette magát, összesen két és fél ezer állásajánlattal. Az érdeklődők arról is tájékozódhattak, miként tehetik hasznossá a munkakeresés időtartamát, milyen képzéseken vehetnek részt.

Az „Út a munkaerőpiacra” projekt 2015 decemberében indult, és – egyszeri hosszabbítást követően – 2021 októberéig tart. Ez idő alatt különféle célcsoportok találhatnak vissza a munkaerőpiacra, kiemelten figyelnek a hátrányos helyzetűekre és az alacsony iskolai végzettségűekre – mondta Csete László projektmenedzser. A teljes időtartam alatt 7200 álláskereső bevonásával számolnak.

A projekt kilencvenféle képzési lehetőséget kínál, emellett a segítségnek más formái is elérhetők: támogatás kérhető saját vállalkozás elindítására, az álláskeresőket felvevő cégek pedig bérjellegű támogatásban részesülhetnek. A közép-magyarországi projekt keretében összesen 17,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 8 milliárd forint jut a fővárosnak.

Az elmúlt időszakban Budapesten és a XI. kerületben is csökkent az álláskeresők száma – hangsúlyozta a projekt fontosságát Domokos Péter, a fővárosi kormányhivatal igazgatója. Hozzátette: Budapesten mintegy 30 százalékkal, Újbudán 10 százalékkal kevesebben kerestek munkát az előző évhez képest. Újbuda a munkakeresők számát tekintve – a legnépesebb kerületként – a középmezőnyben foglal helyet, a peremkerületekben általában magasabb a munkanélküliek száma. - Újbuda elkötelezett, hogy az álláskeresés idejét lerövidítse – hangsúlyozta Lőrincz Gergely, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta: az állásbörzéken kívül az önkormányzat által 2012 óta működtetett Baranya utcai állásközvetítő iroda is segíti a munkakeresőket. Az adatbázisban azonnal látható, ha valahol megüresedik egy állás és azt kinek lehet felajánlani. Az igénybe vehető sokféle program, köztük az önkormányzat által támogatott számítógépes és nyelvtanfolyamok pedig elősegítik a képzettebbek jobb elhelyezkedését.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Intenzív problémák a Szent Imre Kórházban  

Március 1-jén megszűnt a betegek fogadása és ellátása a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlegén. Az intézmény közlése szerint „átmenetileg, nagyon rövid időre” kényszerültek az osztályon kezelendő pácienseket más intézetbe irányítani.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.