Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Sikert aratott a Futball–EP

Újbuda   |   2019, április 15 - 14:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tavalyi örömfutball és felolvasásdömping után a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idén is megrendezte Esterházy Péter emlékére a II. Futball–EP-t a Bikás parkban.

A Szedlák húgai nevű focicsapat nyerte a II. Futball–EP-t. Az Esterházy Péter munkássága előtt az író születésnapján, április 14-én tisztelgő kispályás labdarúgótornán összesen 42 gól született a Bikás park focipályáján. Második lett a FOSZ, a dobogó harmadik fokára pedig az Íróválogatott állhatott föl. A legtöbb gólt Kiss Tibor Noé újságíró, prózaíró rúgta, összesen ötöt. A tornán hét négyfős csapat mérkőzött meg egymással, a kétszer tízperces meccsek között felolvasásokon szusszanhattak a játékosok és a szurkolók.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus, az 1997-ben létrejött Íróválogatott tagja, számos alkalommal focizott együtt Esterházy Péterrel. Most két meccs közötti szünetben lapunknak elmondta, több művében is visszaköszön a foci témája. Tavaly megjelent Pálya című munkájában fontos kérdést tesz fel: vajon tényleg csak egy sport-e a futball?

Az EP-kupa mérkőzéseinek egyik bírója Pető Péter újságíró, korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető volt, aki Leshatár című 2017-ben megjelent művében írta meg tapasztalatait. Pető szerint a sportágról szóló könyvek révén azok is megkedvelhetik a futballt, akik korábban ódzkodtak tőle, mert megismerhetik szellemiségét, közösségteremtő erejét, pszichológiáját.

Esterházy Péter sokáig hivatásos labdarúgó volt, és szurkolóként is rajongott a fociért. Utazás a tizenhatos mélyére című művében azt írja: „futballozni mindenki futballozott, az is, aki nem”. Azt is megfogalmazta, hogy „az ember nem azért drukkol egy csapatnak, mert a csapat jó, hanem mert a miénk.”

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében. A határokon átívelő szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá vált.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.