Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Sikert aratott a Futball–EP

Újbuda   |   2019, április 15 - 14:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tavalyi örömfutball és felolvasásdömping után a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idén is megrendezte Esterházy Péter emlékére a II. Futball–EP-t a Bikás parkban.

A Szedlák húgai nevű focicsapat nyerte a II. Futball–EP-t. Az Esterházy Péter munkássága előtt az író születésnapján, április 14-én tisztelgő kispályás labdarúgótornán összesen 42 gól született a Bikás park focipályáján. Második lett a FOSZ, a dobogó harmadik fokára pedig az Íróválogatott állhatott föl. A legtöbb gólt Kiss Tibor Noé újságíró, prózaíró rúgta, összesen ötöt. A tornán hét négyfős csapat mérkőzött meg egymással, a kétszer tízperces meccsek között felolvasásokon szusszanhattak a játékosok és a szurkolók.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, kritikus, az 1997-ben létrejött Íróválogatott tagja, számos alkalommal focizott együtt Esterházy Péterrel. Most két meccs közötti szünetben lapunknak elmondta, több művében is visszaköszön a foci témája. Tavaly megjelent Pálya című munkájában fontos kérdést tesz fel: vajon tényleg csak egy sport-e a futball?

Az EP-kupa mérkőzéseinek egyik bírója Pető Péter újságíró, korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető volt, aki Leshatár című 2017-ben megjelent művében írta meg tapasztalatait. Pető szerint a sportágról szóló könyvek révén azok is megkedvelhetik a futballt, akik korábban ódzkodtak tőle, mert megismerhetik szellemiségét, közösségteremtő erejét, pszichológiáját.

Esterházy Péter sokáig hivatásos labdarúgó volt, és szurkolóként is rajongott a fociért. Utazás a tizenhatos mélyére című művében azt írja: „futballozni mindenki futballozott, az is, aki nem”. Azt is megfogalmazta, hogy „az ember nem azért drukkol egy csapatnak, mert a csapat jó, hanem mert a miénk.”

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók képviseletében. A határokon átívelő szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá vált.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai ingatlanok és a koronavírus  

Újbuda lassan két évtizede áll rangos helyen a fővárosi kerületek ingatlanos toplistáján. Ez részben annak köszönhető, hogy nagy területet ölel fel, mégis változatos a lakásállománya. A központi elhelyezkedésű nagypolgári otthonoktól a csendesebb családi házakig, paneltól új luxuslakásokig, bármi megtalálható itt. Az igényeknek csupán a pénztárca szabhat határt, annak viszont eléggé mélyre kell belenyúlnia, aki a XI. kerületben akar új otthont vásárolni. Még akkor is, ha épp stagnál a piac.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.