Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 30. hétfő, Zalán

Spanyol villamosokkal újít a BKK

Újbuda   |   2014, augusztus 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

2016 közepéig várhatóan 47 új villamos érkezik Budapestre, miután aláírta a Budapesti Közlekedési Központ és a CAF a villamosszállítási szerződés módosítását. Az eredeti megállapodás 37 szerelvényről szólt, amit most további 10 új, alacsonypadlós légkondicionált villamossal egészítettek ki.

Az eredetileg februári szállítási szerződést 27 milliárd forint értékben kötötték a felek 37 darab CAF Urbos3 típusú villamosra. A szerződésmódosítás alapján 2016-ban további 10 új villamos érkezik majd Budapestre, amelyek részben a Dunakeszi Járműjavítóban készülnek és ott is tesztelik azokat. Az új villamosok rekordgyorsasággal kaptak előzetes típusengedélyt, ennek birtokában a prototípus gyártása már szeptemberben elindul.

A szerződés lehetőséget teremtett további 87 villamos szállítására is. A szerződés értéke ezzel együtt összesen mintegy 75 milliárd forint.
A rövidebb (34 méteres) villamosok a jelenleg – főként európai uniós forrásból – megújuló 3-as vonalra, valamint a várhatóan 2015 végére kiépülő budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között 2015-től közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A mai Combino villamosoknál hosszabb, 56 méteres szerelvények pedig az 1-es villamos vonalán járnak majd.

A rövid változat egyszerre 200 utast szállíthat 46 ülőhellyel. A hosszú típus 345 utas szállítására alkalmas 81 ülőhellyel. A járművek utastere légkondicionált, fűtött, fedélzeti utastájékoztató rendszerüket a FUTÁR-ba integrálják és kamerákkal is ellátják.

Az első CAF villamosok jövőre állnak forgalomba a Budapesten, amivel egy időben megkezdődhet a legöregebb, 40-45 éves elavult villamosok selejtezése is.

BKK - Újbuda

Spanyol villamosokkal újít a BKK

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hétvégén óraátállítás  

A nyári időszámítás kezdete idén március 29-ára esik, amikor hajnali 2 órakor kell a mutatókat 3 órára igazítani.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.