Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Stratégiai megállapodás az életminőség javításáért

Újbuda   |   2019, november 8 - 11:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Stratégiai megállapodást kötött Újbuda Önkormányzata kerületi vállalatokkal és civil partnerekkel azért, hogy az esélyegyenlőségi és családbarát szempontrendszerek, a felelős gondolkodás minél inkább beépüljön a kerület, a hivatalok, a vállalatok életébe. A cél nem más, mint a kerületben élők és az itt dolgozók életminőségének javítása, a hátrányos helyzetben lévő, nehézségekkel küzdő emberek szempontjainak fokozottabb figyelembevétele.

Újbuda Önkormányzata és XI. kerületi vállalatok vezetői írtak alá együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a kerületben élő és dolgozó emberek életminőségét javítsák összehangolt, közös cselekedeteken alapuló családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekkel. A megállapodás része a több mint négy éve elindított Esélyek utcája programsorozatnak, melynek kiemelt célja, hogy összekösse az üzleti élet szereplőit a civil szférát, az önkormányzati és állami szektort a társadalmi és környezeti fenntarthatóság megteremtése érdekében. - Az Esélyek Utcája program egyik mérföldköve ez az együttműködési megállapodás, mely deklarálja mindazt a szándékot, igyekezetet, mely közös törekvéseinkben megjelenik – mondta Dr. László Imre polgármester. Hozzátette: szeretnénk, ha a jövőben még több szereplővel, így a vállalatok mellett a civil szektor meghatározó képviselőivel is hasonló keretszerződéseket tudnánk kötni, és példát mutatni a budapesti kerületeknek.

Újbuda Önkormányzata elsőként a TATA Consultancy Services-zel, az IBM Magyarország International Shared Service Centre Kft-vel és az Allee Center Kft-vel kötött megállapodást.

A TATA Consultancy Services (TCS) évek óta élen jár a civil-vállalati-önkormányzati együttműködések létrehozásában. Felelős magatartásukat példázza, hogy az idei év egyik legfontosabb befektetéseként a kerület majdnem összes óvodájában segítették bevezetni az ökohatékony és fenntartható takarítás módszertanát. - A cégalapító Jamsetji Tata 150 éve lefektetett értékrendje szerint vezetjük magyarországi üzletünket is – mondta Prabal Datta ügyvezető. - Fontos számunkra, hogy együttműködjünk és lehetőség szerint segítsük azt a társadalmat és közösséget, ahol a vállalkozásunk működik. A szándéknyilatkozat megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, és a megkezdett tevékenységeket a jövőben is folytassuk, bővítsük – fűzte hozzá a vezető.

Az Allee az elmúlt tíz évben rendszeresen adott otthont fontos társadalmi kezdeményezéseknek – ismertette Bernád Judit az Allee Bevásárlóközpont menedzsere. - Az esélyegyenlőség különösen fontos számunkra, számos területen aktívak vagyunk. Tavaly év végén például a vásárlóinkkal közösen több mint 3 millió forintot gyűjtöttünk össze a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítványnak, de örömmel váltunk idén részeseivé a népszerű kerületi Babakocsis Sétanapnak is. Szerinte példás közösség és összetartás van a kerületben.

Az IBM Magyarország ISSC Kft. vezetése szerint összefogással lehet igazán értéket teremteni. - Az IBM mindig is törekedett a sokszínű és esélyegyenlőséget támogató munkakörnyezet megteremtésére. Ez az alapelv több mint 100 éves múltra tekint vissza, amely mentén különféle programokat szervezünk dolgozóink számára, hogy munkakörnyezetünk még befogadóbbá váljon – mondta Drabik Edina ügyvezető igazgató. - Az elfogadó és támogató környezet számunkra üzleti prioritás is, amely sikereink alapját képezi. Így valósult meg az elmúlt években a fogyatékos emberekhez kapcsolódó integrációs programunk, a különféle érzékenyítő tréningjeink, kirándulások, gyerektáborok és az IBM-es szülőknek szóló programok is. A társadalmi felelősségvállalás jegyében számos eseményt szerveztünk önkénteseinkkel, amikor rászorulóknak segítettünk – ismertette a szervezet felelősségvállalási és családbarát vállalati kultúrához kötődő programjait az ügyvezető igazgató.

Az Esélyek utcája programsorozat negyedik éve fogja össze a vállalatokat, civil szervezeteket és a kormányzati, önkormányzati szereplőket. Az esemény eddigi sikerét mi sem példázza jobban, minthogy több mint 100 vállalat és civil szervezet csatlakozott már a programsorozathoz annak érdekében, hogy jobb, élhetőbb, zöldebb, fenntarthatóbb világot teremtsenek szűkebb és tágabb környezetük körül, sőt a program kapcsán szervezett eseményeknek köszönhetően a civil-vállalati együttműködések száma is növekedett.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.