Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. kedd, Tivadar

Szakmai konferenciával indult a tanév Újbudán

Újbuda   |   2019, augusztus 30 - 11:30Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2019/20-as tanévre vonatkozó változások és fejlesztések álltak annak a Szakmai Tanévnyitó Konferenciának a középpontjában, amelyen az újbudai intézmények vezetői vettek részt. Az eseményen szó esett a nyári fejlesztésekről, az oktatási rendszerben történt módosításokról, valamint a személyügyi kérdésekről is. Az eseményen a kerület vezetése mellett az új tankerületi igazgató, Hományi Tamás Márton is részt vett.

– A gyermekek a kerület jövőjének legfontosabb pillérei, ezért minden évben áldozunk az oktatási és nevelési intézmények fejlesztésére. Ennek fontos része az infrastruktúra, ami a mindennapi munkát, ott-tartózkodást teszi kellemesebbé. Legalább ilyen lényeges a tudatos, összehangolt, átgondolt koncepció mentén történő férőhelybővítés, hogy minden újbudai gyereknek legyen hely a lakóhelyéhez legközelebbi intézményben – mondta a tanácskozáson Újbuda polgármestere. Hoffmann Tamás beszámolt róla, hogy 2019-ben tizenhárom oktatási-nevelési intézményben történt valamilyen felújítás, öt játszó- és sportudvar újult meg, összesen 676 millió forint értékben. A bölcsődék és óvodák rekonstrukciójára 225 millió forintot fordít az önkormányzat. Az egészségügyi fejlesztések közül a polgármester kiemelte a Gazdagréti Védőnői Központ kialakítását, valamint a Szent Kristóf Szakrendelőben működő Újbudai Egészségfejlesztési Iroda megvalósulását, amelynek fő célja az egészség megőrzése és a krónikus betegek számának csökkentése. Egészségügyi fejlesztésekre 1,1 milliárd, a szociális intézmények felújítására 231 millió forintot költött Újbuda az elmúlt öt évben. Ez utóbbi területen jelentős eredménynek számít a Fejér Lipót utcai Kelenföldi Szociális Ház kialakítása. – A 224 millió forintos beruházás révén könnyebbé és korszerűbbé vált a fogyatékkal élők, illetve a pszichiátriai betegek nappali ellátása – mutatott rá Hoffmann Tamás.
– Egy új tanév óhatatlanul a saját ifjúságunkat idézi. Mi is voltunk diákok, és rengeteg emléket őrzünk ezekről az évekről. Ha visszagondolunk, rájövünk, hogy a legkedvesebb tanítóink nemcsak a tudás átadására törekedtek, hanem jellemünk kialakulására is nagy hatással voltak. Az igazi pedagógus feladata nem csupán a tananyag megismertetése, hanem hogy felkészítse a gyerekeket az életre, értékmérőt adjon a kezükbe. A tanár a diákok jellemformálásának meghatározó személye, ez pedig minden oktatási intézményben dolgozó szakemberre óriási terhet ró – fogalmazott a konferencián Simicskó István. Újbuda országgyűlési képviselője hozzátette: ahhoz, hogy a pedagógusok odaadással tudják végezni a hivatásukat, megfelelő körülményeket kell teremteni, amiből az önkormányzat is igyekszik kivenni a részét.
Az intézményvezetői tanévnyitón Hományi Tamás Márton, a Dél-budai Tankerületi Központ igazgatója a változásokról beszélt. Elmondta: a tankerületben idén több mint kétezer elsős kezdi meg tanulmányait, minden iskolában kifestették az első, az ötödik és a kilencedik osztályosok tantermeit. Működés tekintetében jelentős átszervezés zajlott le az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben, ezen felül új igazgató veszi át a Farkasréti Általános Iskola és a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola vezetését, míg a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola igazgatóinak megbízatását további öt évvel meghosszabbították.
A konferencián Molnár László alpolgármester is köszöntötte az intézményvezetőket, majd Petróczi Gábor tanügyigazgatási szakértő tartott előadást a 2019/20-as tanévet érintő legjelentősebb szakmai változásokról.

A tanévhez kapcsolódó közlekedésbiztonsági intézkedésekről egyeztetett Hoffmann Tamás polgármester Jáger István kerületi rendőrkapitánnyal, Király Nóra és Molnár László alpolgármesterrel, Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselővel, Nagy István közbiztonsági referenssel, Ócsai Mihály közterület-felügyeleti igazgatóval, Nagy-Juhák Istvánnal, az Újbuda Polgárőr Egyesület elnökével és Hományi Tamás Mártonnal, a Dél-budai Tankerületi Központ igazgatójával. Az önkormányzat idén is rendőrökkel, közterület-felügyelőkkel és polgárőrökkel fog össze a biztonságos közlekedés érdekében, hiszen az iskolakezdéssel jelentősen megnő a forgalom is.

(Újbuda)