Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. péntek, Adorján, Adrián

Szemléletformálás, demonstráció és fejlesztés a Műegyetemen

Újbuda   |   2018, január 25 - 14:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szakmai megnyitón mutatták be az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” kiemelt projekt és a BME partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 technológiai központot.

A BME Ipar 4.0 technológiai központja az intézmény „I” épületben található. Megnyitóján Józsa János rektor elmondta, az egyetem kiemelten alkalmas egy ilyen egység befogadására, gondozására, fejlesztésére, és nemcsak a K+F+I pályázatok szempontjából, hanem az eredmények oktatásba illesztése miatt is, biztosítva ezzel a gazdaságnak fontos és naprakész információkat, és az iparnak a diplomás munkaerőt. - Szemléletformálás, demonstráció és fejlesztés valósul meg egyszerre – ismertette a központ ipari modernizációs feladatait. Hozzátette: célunk, hogy szakmailag megalapozott, teljes körű Ipar 4.0 ismeretanyagot állítsunk össze és mutassunk be a vállalkozásoknak. A rektor kiemelte: a BME az elkövetkező évtizedekben is a technológia-intenzív vállalkozások elsődleges stratégiai partnere szeretne lenni. Erre példa a BME FIEK megalakítása: 2017-ben egy olyan átfogó szervezeti egységet hoztunk létre, amelyet a terveink szerint az innováció széles bázisává bővítünk, az ipari igények és az egyetemi tudáspotenciál összekapcsolódásának színterévé alakítva azt.

Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy a BME alapító tagja az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformnak, amelynek munkájában az intézmény két professzora is tevékenyen részt vesz: a szervezet elnökeként Monostori László akadémikus, egyetemi tanár (GPK), az MTA SZTAKI igazgatója, valamint elnökségi tagként Charaf Hassan tanszékvezető egyetemi tanár (VIK).

Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke szerint a laborkörnyezettel szemben a technológiai központ előnye az, hogy abban a különféle mintaalkalmazások közvetlenül ismerhetők meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a technológiák gyors változásával az eljárások időről-időre elavulhatnak, emiatt a folyamatokat több szakember is figyeli. Az elvárásokról szólva hangsúlyozta: a technológiai központban olyan szaktudás alakul ki, amelynek révén az innovációs lehetőségek szolgáltatásként vehetők majd igénybe nagyvállalati körben a központi régió számára, mindazonáltal a létesítmény a BME-n tanuló diákoknak egy demonstrációs környezetet is biztosít.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára úgy vélte, a megnyitó jó példa annak bemutatására, miképpen működik együtt az ipar a felsőoktatással, a kutatásfejlesztéssel a kkv-k tudásszintjének fejlesztése érdekében.

Az Ipar 4.0 technológiai központ látogatásához előzetes regisztráció szükséges a program honlapján. A jelentkezés már elkezdődött, 2018 áprilisától hetente több alkalommal fogadják majd 8-10 fős csoportokban a kkv-k munkatársait.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.