Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 16. szombat, Gusztáv

Szerdán történelemből vizsgáztak az érettségizők

Újbuda   |   2017, május 10 - 10:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

A történelem írásbelivel  folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli 180 percig tartott, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt. A vizsgázók a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták.
Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott. A feladatlap megoldásához használható volt a középiskolai történelmi atlasz.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból állt, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az I. feladatlapot oldották meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután osztották ki a II. feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeztek a középszintű feladatokéval.
Történelemből is van idegen nyelven érettségi: középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven 1704 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, szerb és szlovák nyelven 110 vizsgázó tett érettségi vizsgát - írta az Oktatási Hivatal.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A döntő többség igényli az oltást – Falus Ferenc

A felmérésekkel szemben Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos biztos benne, hogy a lakosság legalább 70 százaléka kérni fogja az oltást a COVID ellen, különösen, ha látja, hogy nincs mellékhatás, szövődmény és megvéd a betegségtől. Az EU megszervezi a vakcina ellátást és megszervezhető az oltás menete is. Két két és fél hónap alatt egy háziorvosi praxisban be lehetne oltani az embereket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.