Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Szerdától vasárnapig tart a Budapest Folk Fest

Újbuda   |   2015, június 9 - 18:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén hat helyszínen rendezi meg a Fonó Budai Zeneház a nép- és világzene fővárosi ünnepét. A koncertek a Fonóban, az A38 hajón, a Kobuci Kertben, a Hagyományok Házában, a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban lesznek.

Június 10 és 14 között Újbudán, a Várban, Budatétnyben, Nagytétényben és Óbudán is lesznek népzenei programok a Fonó szervezésében. A Budapest Fol Fest idei fellépői között szerepel Mohammad Reza Mortazavi iráni ütővirtuóz, a cseh Tara Fuki, a lengyel Muzykanci valamint olyan hazai legendák, mint a Muzsikás, Lajkó Félix, a Romano Drom, a Söndörgő vagy a Kerekes Band.

A szervezők szerint a folk nem csak hagyományőrzés, múzeumi látnivaló, hanem az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő műfaj, amelyből más stílus is táplálkozik.

Június 10. Fonó

21.00 Fesztiválnyitó gála és egyben Fonó évadzáró: Heveder (Sepsiszentgyörgy) Jámbor István ’Dumnezeu’ csávási prímással, táncház

A Heveder zenekar muzsikája ízig-vérig erdélyi; színes gönctől mentesen, egyszerűen fejezik ki magukat, mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik. Nem véletlen, hogy e remek, számos országot megjárt zenekar nyitja a fesztivált, vendégük pedig a legendás szászcsávási prímás, Jámbor István ’Dumnezeu’ lesz! Beköltözik hozzánk az erdélyi tiszta levegő.

Június 10. Hagyományok Háza

19.00 Felsütött a nap az égre – népzenei „karaoke” lemezbeharangozó koncert – Hungarian Folk Embassy és vendégeik

Itt az első népzenei karaoke DVD! A multimédiás kiadvány az azonos című, Rosonczy-Kovács Mihály által válogatott 9 tájegység 150 dalát tartalma­zó népdaloskönyv anyagát adja közre közel 30 népdalénekes és népze­nész közreműködésével. A lemez célja, hogy akkor is tudjunk kíséretre énekelni, ha épp nincsen kéznél egy zenekar; de persze a lemezbeharangozón lesz, olyan vendégekkel mint Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka és persze a Hungarian FolkEmbassy.

Június 11. A38 - tetőterasz

20.00 Both Miklós-Szokolay Dongó Balázs duó, Mohammad Reza Mortazavi (IR) ütős party

A hazai világzenei színtér két hihetetlenül eredeti és invenciózus zenésze, Both Miklós és Szokolay Dongó Balázs lép fel ezen az estén duóban, valamint egy egészen elképesztő iráni ütőhangszeres virtuóz, Mohammad Reza Mortazavi szólóban. A Berlin mellett élő művész gyökeresen megváltoztatta mindazt, amit az ütőhangszeres muzsikáról eddig gondoltunk. Szóló előadásaival elvarázsolja közönségét, bejárja a legnagyobb fesztiválokat és a kritikusok szerint olyan virtuozitással játszik, mintha nem kettő, hanem hat keze lenne.

Június 11. Kobuci Kert

20.00 Bakator, ESZTERLÁNC zenekar koncertje: MEZŐSÉGI dalok, km: Navratil Andrea és Dresch Mihály; utána táncház a Bakatorral

A bakator bora legalább annyira tüzes, mint a banda muzsikája. A Bakator zenekar igyekszik a figyelmet a Hajdúságra és Érmellékre irányítani, hogy a vidéket újra felfedezzék mind a magyar népzene, mind pedig a borkultúra szerelmesei. Az Eszterlánc zenekar hagyományos mezőségi népzenét játszik, kedvelt lemezeiken mezőségi énekesek és zenészek közreműködnek. Ezt a ma esti remek ’cuveét’ ajánljuk mindenkinek két olyan kiváló vendéggel, mint Navratil Andrea népdalénekes és Dresch Mihály (fúvós hangszerek).

Június 12. Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Borbál

15.00 Van benne muzsika – népzenész borverseny, muzsikál: Pálházi Bence és bandája

18.00 ünnepélyes eredményhirdetés – népzenész bor átadás

17.00-18.00 Makám koncertje

18.30-19.00 Lajkó Félix szóló koncert

19.30-20.30 Balázs János szóló, majd Lajkó Félixszel duó koncert

21.00-22.30 Ferenczi György és a Rackajam

Június 13. Budatétényi Rozárium

Nagyszínpad

16.00-17.00 Romano Drom

A zenekar egyedi zenei világával zajos sikert aratva járja be a világot, mára az egyik legkeresettebb, világzenét játszó roma együttes.

18.00-19.00 Muzykanci (PL)

A lengyel népzenei szcéna egyik legkülönlegesebb formációja. Számos rangos díjat tudhatnak magukénak, repertoárjukat a hagyományos lengyel muzsika mellett a zsidó, cigány, valamint kárpát medencei és balkáni zene ihlette.

20.00-21.20 Muzsikás

22.20-23.20 Kerekes Band

Kisszínpad

14.00-16.00 Naszály zenekar

17.00-18.00 Babra

19.00-20.00 Düvő

21.20-22.20 Góbé

Június 14. Budatétényi Rozárium

Nagyszínpad

16.00-17.00 Söndörgő

A Söndörgő Európa egyik legnépszerűbb magyarországi együttese. "A múlt év nyarán megjelent Tamburocket 2014 októberében az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ez a lemez hozta meg számukra a balkáni áttörést is” (quart.hu)

17.45-18.45 Buda Folk Band

A közös ars poetica szerint a népzenész, a népdalénekes nem vonhatja ki magát a jelenkor millió zenei hatása alól. Hogyan válik a folk, jazz, a rock, a reggae, a blues- hangszerek széles skáláját felvonultatva (…) élő egységgé, ha úgy tetszik világzenévé: ebben rejlik a Buda Folk Band különlegessége, akik szintén dobogós helyre jutottak a WMCE rangos toplistáján.

19.30-20.30 Tara Fuki (CZ)

A Tara Fuki 2000-ben jött létre, amikor a két - egyébként gyermekkora óta zenével foglalkozó - csellista hölgy egymásra talált Brno-ban. Kezdeti közös improvizációik során kialakult köztük az a zenei világ, melyet folyamatosan csiszolva létrehozták félreismerhetetlenül egyéni, gazdag kifejezőeszközökkel bíró, lendületes zenéjüket; ma már nemzetközi fesztiválok visszatérő vendégei.

21.10-22.10 Dresch Folk Quartet

„Nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamenetét és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna.”

Kisszínpad

14.00-16.00 Zsikó zenekar

17.00-17.45 Ziránó bábszínház: Babszem Jankó

18.45-19.30 Kontra duó (Brasnyó Antal és ifj. Csoóri Sándor „Sündi”)

20.30-21.10 Szeder

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság  

Jönnek az ünnepek, amikor a családok, a társaságok találkozni akarnak – mit tanácsol dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos látva a fertőzöttek magas számát? Tavaly nagy elővigyázatosságra intett, de idén már elég sokan beoltatták magukat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.