Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Szigorítja a szmogrendeletet a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2019, május 29 - 15:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés számos környezetvédelmi intézkedésről határozott május 29-ei ülésén. Elfogadták a Budapesti mobilitási tervet, döntöttek a szmogrendelet szigorításáról és az idei autómentes napról is.

Október 1-én lép hatályba a Fővárosi Közgyűlés legújabb szmogrendelet módosítása. A döntés értelmében magas légszennyezettség esetén korlátozás alá vonják az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – vagyis Euro 5-ös dízelüzemű járműveket is. A forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) járműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok. Az Országos Taxis Szövetség javaslatára a budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxik is bekerültek a kivételi körbe.
A határozat szerint Budapesten és 74 agglomerációs településen 2018-ban üzemben tartott járművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá, a javasolt szigorítás a dízelüzemű gépjárművek nagyobb részét érinti.

A Fővárosi Közgyűlés még 2017-ben döntött arról, hogy 2018. október 1-je után a riasztási fokozatban korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű – járművek forgalmát is és rendelkeztek arról is, hogy a korlátozás idén októbertől vonatkozik a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú - Euro 4-es dízelüzemű - gépjárművekre is.

A főváros idén is csatlakozik az Európai mobilitás héthez és szeptember 22-én lesz autómentes nap Budapesten. A fenntartható városi mobilitás témában szervezett kampány célja, hogy bátorítsa az uniós tagállamok helyi hatóságait arra, hogy bevezessenek és népszerűsítsenek fenntartható közlekedési intézkedéseket, és felhívják a lakosság figyelmét a közlekedési alternatívákra.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2030-ig szóló fővárosi közlekedésfejlesztési stratégiát, a Budapesti mobilitási tervet (BMT), amelyből kiderül, mi épülhet a következő időszakban Budapesten. A terve több forgatókönyvet tartalmaz, mindegyikben a lehetséges projektekkel és az azokra szánt költségkerettel. A javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A grémium döntött arról is, hogy novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, forgalomkorlátozás csak később várható. A felújítást várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítják majd meg.

A közgyűlés drogprevenciós keretet hoz létre, amelyből kérelemre támogatás nyújtható a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum céljaival egyező tevékenységek ellátására, civil és egyéb szervezetek részére. A pénzügyi keret létrehozását az olyan hatékony feladatellátás indokolja, mint a drogprevenciós előadások szervezése, információs anyagok készítése, kitelepülések, táborok szervezése vagy közösségi médiafelületek használata.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.