Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. szombat, Ulrik

Szinte az egész világ gyászol

Újbuda   |   2015, november 14 - 18:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Franciaország elleni támadás egész Európa elleni merénylet; a teljes kontinens gyászolja a november 13-ai párizsi terrortámadás során elhunytakat. A minimum 128 áldozatot követelő cselekmények miatt az egész világ megrendült, Magyarországon is nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány vasárnapra. Újbuda vezetése elutasítja a terror minden formáját, elítéli a párizsi erőszakos támadást és együttérzését fejezi ki a történtek miatt.

Európában gyász, Franciaországban rendkívüli állapot, Magyarországon a „B” szintű terrorfenyegetettség emelt szintje érvényes – így lehetne összefoglalni a párizsi merényletet követő eseményeket.

Az esti merényletsorozatban a francia főváros hét helyszínén volt terrortámadás, melynek következtében legalább 128-an vesztették életüket és több mint 200-an megsérültek. Fegyveresek lövöldöztek a Petite Cambodge, a Le Carillon és a La Belle Equipe étteremben, lövöldöztek a Bataclan koncertteremben, ahol túszokat ejtett és legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le. Ezen kívül l robbantás volt a Stadte de France stadion közelében is.

Francois Hollande francia államfő szerint mindez „külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet „külföldi segítséggel” hajtottak végre. A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára.

A történtek miatt Budapesten a Francia Intézet előtt (I. kerület Fő utca 17.) tartottak megemlékezést a budapesti francia nagykövetség szombaton 17 órakor. Este 6 órakor pedig a Szent István-bazilikánál kezdődött gyertyagyújtás. Vasárnapra Magyarországra is nemzeti gyásznapot rendeltek el, a Budapesti Francia Nagykövetség Lendvay utcai épülete előtt vasárnap este 6 órától lesz megemlékezés.

Magyarországon szombaton összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport és megkezdte működését az Operatív Törzs. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: megerősítették Magyarország védelmét.

Európa szolidáris Franciaországgal, politikusai szerint Európa kiáll értékei és a szabadság mellett. Van aki totális háborút hirdetne a terrorizmus ellen, mások mérsékeltebb megnyilvánulásokkal élnek. Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték az Európai Unió zászlaját. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerint „nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást péntek este”. Áder János köztársasági elnök részvéttáviratában azt írta a francia elnöknek: „határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától.

Újbuda vezetése elutasítja a terror minden formáját, elítéli a párizsi erőszakos támadást és együttérzését fejezi ki a történtek miatt.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.