Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. péntek, Marcell

Szociálpolitikai ügyben is döntött a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2019, november 27 - 15:38Nyomtatóbarát változatSend by email

A hajléktalanok téli ellátásának javításáról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. A többletfeladatokra 47 millió forintot különítenek el.

A többletfeladatok közé tartozik az éjjeli menedékhelyek soron kívüli intenzív élősködőmentesítése, akadálymentesítése, az aktív lábadozó férőhelyek számának bővítése és az úgynevezett alacsonyküszöbű helyek (nappali melegedők) többletkiadása.

A közgyűlés felkérte Karácsony Gergelyt, hogy kezdeményezzen együttműködést a kerületi önkormányzatokkal a hajléktalanná válás megelőzéséről szóló közös fővárosi stratégia megalkotására. Továbbá ennek keretei között a helyi rendeletek olyan módosításaira, amelyek már a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt biztosítják az elhelyezés nélküli kilakoltatások elkerülését és a hajléktalanná válás megelőzésére vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítését.
A főpolgármester egyeztetést kezdeményez a közműcégekkel a fűtéshez használt energiaszolgáltatásból való kikapcsolás megelőzése érdekében, a budapesti rendőrfőkapitánnyal a kihűléses halálesetek hatékonyabb megelőzése érdekében, valamint az Országos Mentőszolgálat vezetőjével a hajléktalan emberek "életmentő egészségügyi ellátásának megfelelő biztosításával, valamint ennek a közterületen élő hajléktalan emberek szociális ellátásával való összehangolásával" kapcsolatban.
A főváros hajléktalanügyi stratégiája felülvizsgálatra szorul, ez jövőre esedékes. A közterületi hajléktalanság csökkentése szempontjából nem a férőhelyek mennyisége, hanem a minősége a legsúlyosabb probléma, például az olyan férőhelyek hiánya, amelyek lehetővé teszik az eltérő szükségletű hajléktalan emberek megfelelő elhelyezését - olvasható a megszavazott előterjesztésben.

Újbuda/MTI