Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Sztómaexpó volt a B32-ben

Újbuda   |   2016, szeptember 9 - 14:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötödik alkalommal rendeztek Sztómaexpót Budapesten, ezúttal a B32 Galéria és Kultúrtérben. A kerület eddig négyszer adott otthont a rendezvénynek. Az eseményen a sztómát viselők minden kérdésükre választ kaphattak és megoszthatták tapasztalataikat.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet - egy cserélhető zsákba - távozik a szervezetből. Alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a betegség nem teszik lehetővé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon a testből. A sztóma kezelése könnyen elsajátítható, de felhelyezése a páciens számára komoly lelki megterhelést jelent, sőt, testképzavar kialakulására, az önértékelés csökkenésére is számítani kell! Sokan súlyos rokkantságként élik meg ezt az állapotot. Ennek érzetét oldja például a sztómaexpo és más hasonló közösségépítő esemény. - A sztómát viselők és hozzátartozóik a jövőben kreatív, kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek a kerületben – mondta Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, a sztómaexpo védnöke.

A sztómát viselő betegeket terápiás szaknővérek támogatják: tanácsokkal szolgálnak, megmondják, hova lehet fordulni a kérdésekkel – hangsúlyozta Horváth Katalin Beatrix sztómaterápiás nővér. Az expo egyik főelőadója betegjogi szakértőként világította meg a páciensek jogi lehetőségeit. Érdeklődésünkre a betegjogi panaszok több fajtáját is felvázolta: Mina András, OBDK Betegjogi Szakreferens (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és dokumentációs Központ) szerint a szakmai mellett etikai visszaélések a leggyakoribbak az orvosok és szakdolgozók részéről.

Hazánkban jelenleg több mint tízezer ember él sztómával. Az Összefogás Újbudáért Egyesület támogatta a Van Holnap! Zsákos Alapítvány vastagbélrákos és sztómaviselő betegeket segítő programját.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.