Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

Szuperszkenner a Lechner Tudásközpontban

Újbuda   |   2018, március 27 - 14:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az országban egyedülálló szkenner segíti a digitalizációs munkát a Lechner Tudásközpontban. A szkennerek nagyágyúja, pénzérme nagyságú apró tárgyaktól A0 méretű tervrajzokig, bármit képes egyetlen lehúzással digitalizálni, akár festményeket is, a keret eltávolítása nélkül.

Levéltárak, múzeumok speciális igényeire is felkészült szkennereket használnak a Lechner Tudásközpontban. Közülük egy – amelynek kisebb testvére a Parlament levéltárában teljesít szolgálatot – egyedi az országban: a síkágyas szkenner a nagyméretű anyagok digitalizálása mellett a muzeális értékű állományok képpé alakítására is alkalmas. Az új szkenner az árboc-szerű tengelytornyán elhelyezett lefelé néző, motorosan állítható kamerája segítségével egy A0 méretű tervlapot ugyanolyan, 600 dpi-s optikai felbontással képes egyszerre beolvasni, mint egy A4-es papírt, vagy egy százforintos érmét.

A francia gyártmányú, nagyméretű készülék mellett figyelmet érdemel a szintén most beszerzett német önkiszolgáló könyvszkenner és a szintén német lapáthúzós színes nagyformátumú szkennerek is. Az önkiszolgáló könyvszkenner V-alakú könyvbölcsővel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az állományvédelmi okokból 180 fokig nem nyitható könyvek digitalizációjára is alkalmas. A könyvbölcsőbe enyhén nyitott állapotban behelyezett kötetlapokat is torzulásmentesen szkenneli. Az említett lap-áthúzós nagyformátumú szkennereknél a felső görgősor magassága motorosan föl-le állítható, ami vastag kartonok szkennelését is lehetővé teszi.

forrás: lechnerkozpont.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat  

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.