Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Támogatás a szakkollégiumoknak

Újbuda   |   2021, december 7 - 13:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

Gillemot László Gépészmérnök Szakkollégium
Az önkormányzat szakkollégiumok számára kiírt pályázatán a Gillemot László Gépészmérnök Szakkollégium is kapott támogatást, amelyet elsősorban tanulmányi kirándulásra fordított. – A kollégistákkal Pécsen látogattunk meg két üzemet, ahol testközelből tapasztalhattuk meg az ipar működését – számolt be Kincses Domonkos kollégiumi elnök. Online kurzust is szerveztek, amelynek résztvevői a táblázatkezelő szoftver használatát tanulták meg; a szükséges szoftver licence-eket a pályázati keretből fedezték. A gépészmérnökök jótékony célra is használták a kapott forrást: felújították és lefestették egy kerületi óvoda kerítését. A kollégium a 2022-es évre is leadta a pályázatát, a várt támogatásból pedig szintén tanulmányutakat, gyárlátogatásokat és karitatív akciókat szervezne.

Bercsényi Építész Szakkollégium
A Bercsényi Építész Szakkollégium nagy ambíciókkal fogalmazta meg pályázati céljait. – Mivel a koronavírus-járvány idején tavaly nem volt elég helyünk, hogy kollégiumi életet élhessünk, szerettünk volna találni egy külső helyszínt, ami kibővítheti lehetőségeinket, és megújíthatja a működésünket – mesélte lapunknak Csanády Anna kollégiumi elnök. Az elnyert támogatás egy részét az új kollégiumi helyiségként birtokba vett Kende utcai ideiglenes műterem felújítására és berendezésére fordították, a munkálatokba a kollégiumi tagokat is bevonták. A pályázati keret jelentős részéből építészetelméleti és kerámiakurzusokat, szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveztek, valamint egy nyári tábort, amely olyan kortárs témákra épült, mint a természetvédelem és az épített örökségvédelem. A kollégisták konyhabútort is építettek az új helyiségbe, és saját igényeik szerint alakították át a belső tereket.
– Szeretnénk a jövőben még otthonosabbá tenni a műtermünket, de kurzusokat is tartanánk, illetve megszerveznénk a 25 éves szakkollégiumi találkozót – árulta el az építész kollégium 2022-re szóló terveit Anna, aki már le is adta pályázatukat az önkormányzatnak. Az elnök arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy előrelépés legyen a Zsombolyai utca és Kökörcsin utca sarkán álló kihasználatlan telek ügyében. A kollégiumi tagok a helyi lakosságot bevonva közösségi tervezéssel szeretnék kitalálni a telek jövőjét. Ezt is előmozdíthatja majd a pályázati forrás. – Óriási segítség volt nekünk a pályázat, hiszen az önkormányzattal közösen olyan konstrukciót sikerült kidolgozni, amely rugalmas forrásfelhasználást tesz lehetővé, így tényleg arra költhettük a pénzt, amire valóban szükségünk volt – tette hozzá Csanády Anna.

MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet
– Az önkormányzattól kapott pályázati támogatást az Arbor Feszt megszervezésére és a Bútort az Arborba! pályázatunkra fordítottuk – számolt be Tóth Bence, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet szakmai referense. A tavaszi félévben a Villányi úti campus meghirdetett egy bútortervezési tervpályázatot csapatoknak és egyéni indulóknak. A résztvevők konzulenseik segítségével terveztek szabadtéri bútorinstallációkat a Budai Arborétum zöld tereibe, ezek közül a szakmai zsűri kiválasztotta a két legjobbat. A nyertes műveket az augusztusi Arbor Feszten mutatták be. A tájépítész kar is leadta a jövő évi pályázatát, amelyben installációépítésre, fesztiválszervezésre, kerekasztal-beszélgetésekre és szakmai tematikus programokra keresnek forrást.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.