Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Társadalmi egyeztetés után módosulhat a Köznevelési Koncepció

Újbuda   |   2015, április 17 - 11:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

A héten lezárult a kerületi Köznevelési Koncepció szakmai és szülői egyeztetése. Az itt megfogalmazódott kéréseket az önkormányzat beépíti a javaslatcsomagba. Ezzel a koncepciótervezet néhány pontban módosulhat a képviselő-testület április 23-i üléséig. Az egyik legfontosabb elem, hogy a program bevezetését fokozatosan, három év alatt valósítja meg az önkormányzat, a folyamatos ellenőrzés során pedig számít az óvodapedagógusok és a szülői munkaközösségek tapasztalataira is.

Molnár László, az önkormányzat oktatási ügyekért felelős alpolgármestere lapunknak elmondta, a szakmai egyeztetés során felmerült észrevételeket beépítik a koncepciótervezetbe. A Molnár neve alatt futó módosító csomag alapján a koncepció bevezetése erős belső kontroll alatt történne meg, a három éves, fokozatos bevezetés pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a rendszer rugalmasan kövesse a szakmai igényeket, de a szülők észrevételeire, tapasztalataira is számít az önkormányzat.

Az óvodatitkárok esetében nem változik a jelenlegi rendszer, míg a vezető helyettes óvodai csoportban töltött idejével kapcsolatban az alpolgármester a következőket javasolja: a vezető helyettes átmenetileg maradjon függetlenített, ne kelljen csoportban dolgoznia. Így könnyebb lesz megszervezni a munkát. Ugyancsak a munkaszervezést támogatandó az óvodaközpontok telephelyeihez kapcsolódó vezető helyettes működését teljes óraszámban és pótlékban kifizetik. A Köznevelési Koncepció célja, hogy az új csoportszobákkal is bővülő óvodai hálózat a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsa a gyerekek ellátását, különös tekintettel azokra az óvodásokra, akik sajátos nevelési igénnyel rendelkeznek, illetve fokozott odafigyelést igényelnek.

A koncepció elfogadását és hatályba lépését követően az óvodák belső életét szabályozó dokumentumokat, így például a házirendet idén december 31-ig kell felülvizsgálnia a nevelőtestületnek, míg a pedagógiai programot 2016. április 30-áig kell a koncepcióhoz igazítaniuk. Az új dokumentumok elkészültéig a jelenlegiek maradnak hatályban. Molnár László szerint a módosítás mozgásteret ad a belső visszajelzéseknek, amelyek alapján az egyes határidőkön – ésszerű keretek között – az önkormányzat kész további módosításokra is.

Molnár megerősítette, az átszervezés az óvodák vezetését érinti, sem a telephelyek, sem a pedagógiai munka függetlenségében nem lesz változás, így az óvodai dolgozók állását, díjazását sem érinti a javaslat.

Óvodaközpontok: a szabályozás bevezetését három év alatt, szülői és szakmai kontroll mellett

ütemezné az önkormányzat.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.