Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Tavaszi nagytakarítás

Újbuda   |   2020, március 13 - 09:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével – a Tisztaságot Újbudán! akció keretein belül – tavaszi nagytakarítási akciót szervez március 16. és április 24. között.

– A korábbi évekhez képest kibővül a tavaszi nagytakarítás időszaka, egy hónap helyett idén hat hétig tart. Ennek oka többek között az, hogy a kerületi helyszínek tisztítására szeretnénk valamivel hosszabb időt szánni, emellett Újbudán egyre több terület épül be házakkal, így olyan városrészek is bekerültek a programba, amelyek korábban nem vagy csak érintőlegesen – mondta Juhos Katalin, az Újbuda Prizma ügyvezetője. – A takarítás során azt is felmérjük, hol milyenek a helyi adottságok, milyen köztisztasági megoldások alkalmazhatók hosszú távon, hiszen az önkormányzat 2020-ban többletforrást különített el hatékonyságnövelő eszközök beszerzésére. Az idei tavaszi nagytakarítási akció vége majdhogynem egybeesik a Föld Napjával (április 22.), amikor kedvezményes muskátlivásárt rendezünk a lakosságnak a kerület öt pontján – tette hozzá az ügyvezető.
A zöldhulladék környezetbarát felhasználási módja, a komposztálás népszerűsítése érdekében az önkormányzat térítésmentesen ad a kerületi lakosoknak 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, ezekből minden társasház és családi ház két-két darabot kaphat. A kereteket 2020. március 20. és április 17. között lehet átvenni ‒ a készlet erejéig ‒ minden pénteken 10–14 óráig az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hunyadi János út 14. alatti telephelyén, XI. kerületi lakcímkártya bemutatása mellett. Érdeklődni a 372-7698-as telefonszámon lehet.
A kerületi lakosok az előző évekhez hasonlóan idén is igényelhetnek zöldhulladékgyűjtő zsákokat. Ezeket a szemetes edények mellé kell kitenni, az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el őket. A zsákok 2020. március 16. és április 16. között vehetők át – a készlet erejéig – hétfőtől csütörtökig 9–16 óráig az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. alatti székhelyén. Érdeklődni a 372-7698-as telefonszámon lehet. A nagytakarítási akció részeként az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai a 16. oldalon olvasható helyszíneken és időpontokban lesznek jelen és vesznek részt a közterületek megtisztításában.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Lakossági riasztó végpontok ellenőrzése

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai 2020. augusztus 13-19. között végzik a kerületben található lakossági riasztó végpontok (veszélyt jelző szirénák) időszakos ellenőrzését, próbáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.