Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Téli veszélyhelyzetekre készült a katasztrófavédelem

Újbuda   |   2014, november 10 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott november 8-án Budapesten a katasztrófavédelem. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett szakmai felkészülésen 28 önkéntes egyesület és szervezet – köztük a Lágymányosi Polgárőrség, mint a Dél-budai Önkéntes Mentőcsoport tagja - vett részt.

A bemutatóval egybekötött gyakorlat célja az volt, hogy a hivatásos és önkéntes állomány együtt hajtson végre komplex, több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet. A gyakorlat arra a feltételezett helyzetre épült, hogy összetett katasztrófahelyzet állt elő a fővárosban, amelynek felszámolásához a hivatásos erők segítségül hívják az önkénteseket.

A feladatok között volt mélyből mentés, kutatás-felderítés, melegedő- és szükségszálláshelyek berendezése, kötéltechnikai rendszerrel való mentés, illetve speciálisabb csoportoknak kutyás keresés-kutatás valamint víz alatti búvárkodás is.

A műszaki mentés során az önkéntesek erőgépe hótorlaszt távolított el, a tűzoltók ezután kezdték meg a gépkocsikba szorultak mentését. Kapcsolódó feladatként pincerendszerbe szorult embereket szabadítottak ki, egészségügyi sátrat működtettek, illetve egy többemeletes épület felső szintjéről mentenek ki túlélőket kutyás keresést követően, alpintechnikai módszerekkel.

A Lágymányosi Polgárőrség, mint a Dél-budai Önkéntes Mentőcsoport tagja tíz fővel vett részt a gyakorlaton, területzárási feladatokat láttak el a helyszínen.

Újbuda

 Szabadi Bálint (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.