Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 5. vasárnap, Emese, Sarolta

Templomot szenteltek Újbudán

Újbuda   |   2014, november 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert Plébánia közel száz éve várt arra, hogy szép, új temploma legyen. Ez év októberének utolsó napján vált valóra az álom: az Etele úton Magyarország főprímása szentelte fel a boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökről elnevezett szentélyt

Nagy ünnepre gyűltek össze a hívek október utolsó napján. Zsúfolásig megtelt boldog újbudai keresztényekkel a Fehérvári út, Etele út sarkához közel épült templom, ahova nemcsak kerületi hívek, hanem Budapest más egyházközségeinek vezetői is érkeztek megcsodálni az építményt és osztozni a közös örömben. Újbuda vezetői fogadták a bíboros atyát, aki hosszan méltatta a példátlan összefogást, amelynek keretében felépült az új templom, valamint dicsérte a tervezőket és kivitelezőket, mert láthatóan kiváló munkát végeztek.

Ezt követően Dr. Erdő Péter bíboros felszentelte a templomot, majd ünnepi szentbeszédében szólt annak történetéről is: - Már 1921-ben kisegítő kápolnaegyesület alakult ezen a tájon, önálló egyházközség 1934-ben létesült. 1931-től a Fehérvári út 88-as számú ház üzlethelyiségébe költözött a kápolna és ott működött mind mostanáig. Hiába nyerte el 1940-ben a lelkészség a plébánia rangot, hiába jelöltek ki telket a templom és a plébánia számára, a háború meghiúsította a tervet. Közben alakult, fejlődött a város, erősödött az egyházközség, a környéken új lakótelep épült. A rendszerváltás után fellendült az egyházközségi élet is. Az önálló templom megépítésének régi terve azonban újra és újra nehézségekbe ütközött. Ez a helyzet változott meg, amikor az egyház és a hívek közös kérésére Újbuda önkormányzata telket adott templom és plébánia céljára, mert felismerte, hogy az eleven hitben élő közösségek emberibbé, élhetőbbé teszik maguk körül a várost és a világot - mondta a Erdő Péter.

A templom névadója, a szabadság jelképe, boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök az Egyház szabadságáért áldozta életét, aki azért fogadta el az egyházmegye kormányzását, nehogy az egyházi közösség vezetése is hitetlen erők kezébe kerüljön. Ez a döntése vezetett vértanúságához, a mártírhalálhoz: 1951-ben a kistarcsai internáló táborban halt meg.

XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá Meszlényi Zoltán boldoggá avatását, amelyre éppen 5 éve, 2009. október 31-én, ünnepi szentmise keretében került sor az esztergomi bazilikában.

A különösen szép, de korszerűen kialakított templom belső tereiben nemcsak a szentmisék lebonyolítására nyílt új tér az Etele úton, hanem számos olyan közösségi terem is átadásra került, amely minden bizonnyal segíti majd a hitélet felpezsdülését, számos új lehetőséget teremtve Újbuda katolikus híveinek.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.