Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 20. kedd, István Az államalapítás ünnepe

Testvérvárosi találkozó Újbudán

Újbuda   |   2018, november 9 - 11:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda hét testvérvárosából érkező vendégeket fogadott a Kerület Hete alkalmából Hoffmann Tamás polgármester. Ada, Bene, Kézdiszentlélek, Marosvásárhely, Rusze, Trogir, Isztambul, valamint Újbuda delegációi a kölcsönös ajándékozást követően a partnertelepülések irányát mutató Bocskai úti oszlopnál helyezték el virágaikat.

Az elmúlt években sikeres volt az együttműködés Újbuda és testvérvárosai között, különösen a kultúra és a sport területén – mondta az eseményen Hoffmann Tamás. A polgármester a partnertelepülések sokszínűségét emelte ki. Más jellegű Újbuda kapcsolata a kárpátaljaiakkal és más egyes fővárosok nagyobb kerületeivel. Utóbbiaktól számos jó gyakorlatot vehetünk át – tette hozzá a kerület vezetője.

Az önkormányzat több határon túli magyar lakosságú települést támogatott ebben az évben: Bene művelődési házának felújításához anyagi támogatást adott, Kézdiszentléleken a Perkői Búcsút színesítette egy színpadi programmal, amelyen a Budapesti Operettszínház tagjai is szerepeltek. A székelyföldi település jelentős anyagi támogatást kapott az árvíz sújtotta területek újjáépítéséhez is – emlékeztetett Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere.

Nyáron sikeresen zajlott le a gyerekek cseretáboroztatása Adával, Marosvásárhellyel, Benével, Kézdiszentlélekkel, emellett a Magyar Nyelvért Díjat is kiosztották – emelte ki Sass Szilárd testvérvárosi tanácsnok. Rusze és a mostani partnervárosi találkozótól a cseh, illetve a lengyel választások miatt távol maradó Zoliborz, valamint Prága V. kerülete évek óta folyamatosan szervez Újbudával közös sportprogramokat. November végén pedig három XI. kerületi művésznek lesz kiállítása Isztambul Bahcelievler kerületében.

(Újbuda)LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Augusztus 20. - forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell készülni  

Az augusztus 20-ai rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell készülni péntektől szerdáig a főváros több kerületében. Kedden a délutáni körmenet és az esti tűzijáték miatt több forgalmas útszakaszt lezárhatnak - közölte a rendőrség a honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI. és a XIII. kerületet érintik.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.