Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. csütörtök, Kázmér

Történelemből is írásban vizsgáztak a diákok

Újbuda   |   2020, május 6 - 11:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Történelem írásbelikkel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák országszerte, csütörtökön angol nyelvből vizsgáznak a diákok.

Történelemből középszinten 1222 helyszínen 64 342 diák, emelt szinten 152 helyszínen 7073 vizsgázó tett érettségit szerdán. A középszintű írásbeli 180 perces volt, a vizsgázóknak egy központi feladatsort kellettmegoldaniuk; az első rész egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második rész kifejtendő feladatokból állt. A diákok maguk oszthatták be a rendelkezésükre álló időt a feladatok megoldására.
A feladatsor 60 százaléka a magyar, 40 százaléka az egyetemes történelemhez kapcsolódott, a feladatok fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.
A megengedett segédeszköz volt a kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a diákok maguk gondoskodtak. A mindkét szinten használható volt a helyesírási szótár.
Az emelt szintű írásbeli 240 percig tartott. A vizsga két feladatsorból állt, az első részben egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, a másodikban szöveges, kifejtendő feladatok szerepeltek. A vizsgázók először az első feladatlapot oldották meg, amit 100 perc után gyűjtöttek össze a felügyelő tanárok, majd osztották ki a második feladatlapot. A feladatok jellege a középszinthez hasonlóan oszlott meg, ahogy a használható segédeszközök is megegyeztek.
Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.