Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Tovább zöldül Újbuda

Újbuda   |   2019, október 10 - 15:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Ez az egyik legzöldebb fővárosi kerület, az itt élőknek nagyon fontos a természeti értékek megőrzése. Az önkormányzat az Újbudai Konzultáció eredményei alapján összeállított cselekvési tervében a zöldfelületek további, több mint tízezer négyzetméteres bővítését tűzte ki célul.

A legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második most van. A leginkább „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” jelentésű kínai mondást sokan értik egyre inkább szó szerint. Újbuda zöld stratégiája is erre épít: nincs mire várni, most kell cselekedni annak érdekében, hogy a kerület ne csak megőrizze értékeit, de továbbra is példaértékű fejlődést tudjon felmutatni.
Újbuda Önkormányzata ma 1,2 millió négyzetméternyi zöldterületet kezel, amelynek gondozása kiemelt feladat, legyen szó parkfenntartásról, faültetésről vagy a játszóterek karbantartásáról. Gyakorlatilag nincs olyan pontja a kerületnek, ahol ne újult volna meg valami az elmúlt időkben: Őrmezőn az Idősek parkja, Gazdagréten a Kaptató sétány és a Nagyszeben tér, Kelenvölgyben a Kék-tó környéke, Sasadon a Szent Adalbert tér. Az önkormányzat 2014 óta összesen 35 parkot, játszóteret, közterületet hozott rendbe. Szabadtéri sportolási lehetőségek, sétányok, korszerű utcabútorok, ivókutak és játszóeszközök, napozóhelyek, sakk-, illetve kártyaasztalok, illemhelyek, kutyafuttatók – Újbudán idősek és fiatalok, családosok és kutyások, aktívak és pihenni vágyók egyaránt megtalálják a kedvükre való kikapcsolódási lehetőségeket.
A zöldterületek aránya szerint Újbuda a főváros nyolcadik legzöldebb városrésze, ám a XI. kerület méretét, lakosságszámát figyelembe véve egyértelműen az élvonalhoz tartozik ebben a tekintetben. A nyáron zárult Újbudai Konzultáció is megmutatta – emelte ki korábban a lapunknak adott interjúban Hoffmann Tamás polgármester –, hogy az itt élőknek rendkívül fontos a környezet védelme, a zöldterületek korszerűsítése.

Kiemelt ügy a zöldfelületek növelése
A konzultáció alapján összeállított cselekvési terv külön foglalkozik a környezet védelmének kérdésével – minden aspektusból. Az önkormányzat a fejlesztések tervezésekor kiemelt kérdésként kezeli a zöldfelületek megőrzését, növelését. A nagyberuházásoknál alapelőírás a meglévő zöldfelületek és a lombkorona mennyiségének, minőségének megőrzése, legyen szó akár magánberuházásról, akár állami fejlesztésekről. Az önkormányzat mindenütt törekszik rá, hogy lehetőség szerint bővüljenek a zöldfelületek, ahogyan történt az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása során is. A fejlesztéssel nemcsak csökkent a környék légszennyezettsége és zajterhelése, nemcsak az új, Etele térig tartó pályaszakasz kapott füvesítést, de a környező közúti és zöldfelületek is megújultak. Az Etele út mentén (a Fehérvári út és a Tétényi út között az út mindkét oldalán), valamint az Etele park teljes területén megújult a növényzet és az összes járófelület, dísztér és szökőkút épült. Az önkormányzat megújította a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogyi út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot. A beruházások során 500 fát és mintegy 11 ezer cserjét ültettek, amelyek fenntartásáról a felújítás kivitelezője gondoskodik három évig. A füves felületek 21 600 négyzetméteren újultak meg.

Lakossági programok
A beruházásokon, fejlesztéseken túlmenően is számos program támogatja a zöldfelületek növelését. Az önkormányzat 2017 tavaszán hirdette meg az Újbuda Veled zöldül! projektet, amelynek részeként a Kerület Napjáig összesen 1111 fát ültettek el kerületszerte. Az elmúlt években több ezer facsemetét és több tízezer cserjét telepítettek Újbuda közterületein. A zöldítésben az önkormányzat a kerület lakóira is számít, ösztönzésükre több program indult. Minden évben meghirdetik a Magyarország legszebb konyhakertjei országos verseny helyi pályázatát, amelyen több kategóriában indulhatnak lakók, társasházak és intézmények. Rendszeresek a kedvezményes virágvásárok is, amikor a XI. kerületi lakcímkártyával rendelkezők a piaci árnál olcsóbban szerezhetik be dísznövényeiket – a különbözetet az önkormányzat állja. A Zöld sziget elnevezésű lakossági és civil kiírás célja az újbudai lakóközösségek ösztönzése és támogatása közvetlen lakókörnyezetükben zöld szigetek kialakítására, kertjük karbantartására, felújítására, új kertrész létrehozására. A sikeresen pályázók 150 ezer forintos támogatást is nyerhetnek zöld szigetek kialakításához, növények, eszközök vásárlására, kertészeti szolgáltatás megrendelésére.
Az önkormányzat és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területet fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park együttműködésében 2015 óta Sas-hegy Barát Kert címmel motiválja a természetvédelmi terület közelében lakókat a környéken őshonos növények ültetésére, gondozására. Folyamatosan kutatják emellett azokat a területeket, amelyek alkalmasak lehetnek közösségi kertek létrehozására. Az ágyásokat és a műveléshez szükséges kezdőcsomagot az önkormányzat adja, a vállalkozó kedvűek pályázat útján juthatnak parcellákhoz. Őrmező, Kelenföld, Albertfalva, a Hengermalom utca és a Fraknó utca közösségi kertje nemcsak a kertészkedés feltételeit teremti meg városi környezetben, de közelebb is hozza egymáshoz az ott élőket.
A környezet védelme nem merül ki csupán a zöldfelületek megőrzésében vagy kiterjesztésében. A cselekvési terv része a felelős állattartás segítése – a meglévő 16 elkerített kutyafuttató után újabbak telepítése, több szemetes kihelyezése mellett határozottabb fellépést ígér a közrend és a köztisztaság fenntartása céljából.
A tisztaság érdekében az önkormányzat évente kétszer szervez nagytakarítást. 2012 óta a kertekben felgyülemlett ágakat és gallyakat az önkormányzat költségén aprítékolják – a következő ilyen akció október 20-án kezdődik –, évente átlag 14 millió forintot költenek a mintegy 1300 köbméter zöldhulladék feldolgozására. A lehullott falevelek összeszedéséhez az újbudaiak 20 ezer avargyűjtő zsákot kapnak. Az önkormányzat évente ezer komposztálókeretet ad térítésmentesen ötéves használatra.

Környezetvédelmi lépések
A tavalyi közösségi tervezés után idén teljesen megújul az Allende park, beleértve a játszóteret. A Petzvál park ugyancsak közösségi tervezéssel kaphat új formát, ennek előkészítése zajlik. A kulturális városközpont folytatásaként az egykori buszvégállomás helyén, a Kosztolányi Dezső tér mellett épül az Ottlik-kert.
Az önkormányzat a cselekvési tervben nemcsak a már meglévő zöldfelületek fenntartását vállalja, hanem ezek növelését is, például újabb 10 ezer fa és 50 ezer cserje ültetésével. A terv ezen kívül több mint 12 ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakítására tesz ígéretet, már nem használt, betonnal fedett, beépített területek visszazöldítése révén. Erre volt példa Őrmezőn, ahol egy elhanyagolt területet varázsoltak újjá és a közösség számára hasznossá.
Mindezeket kiegészítik az egyéb környezetvédelmi lépések: az önkormányzat a közösségi közlekedés fejlesztésével, a kerékpárutak bővítésével és saját kibocsátásának mérséklésével is hozzájárul a fenntartható városi élethez. Magyarországon elsőként, 2017-ben döntött úgy a képviselő-testület, hogy Újbuda csatlakozik a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez. Ehhez kapcsolódóan 2019. március 31-éig elkészült a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP). Ez egyebek mellett azt a vállalást is tartalmazza, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentik a kerületben a szén-dioxid-kibocsátást. Mindeközben Újbuda mindent elkövet a meglévő értékekért is, így például egyeztetést folytat a fővárosi önkormányzattal a Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület melletti összefüggő terület védetté nyilvánításáról is.


(Újbuda)