Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. hétfő, Friderika

Trezor Galéria - Front-építészek a szomszédból

Újbuda   |   2020, január 31 - 10:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda a főváros kulturális sűrűsödési pontjává nőtte ki magát, az inspiratív közegnek és a BME Építészmérnöki Kar közelségének köszönhetően számos építésziroda találta meg itt székhelyét. Huszonegy nívós műhely rajzait, terveit tekinthetik meg az érdeklődők a B32 Galéria Trezor termében január 23-ától.

Kevesen tudják, de Újbudán, elsősorban a Bartók Béla út környékén, számos neves építésziroda működik. Itt dolgoznak a 4-es metró Szent Gellért téri és Fővám téri állomásainak terveit megalkotó Sporaarchitects műhely építészei, a Nagymező utcai Merkúr Palotában működő Prezi irodát megálmodó MINUSPLUS csapata, valamint a tavalyi Prima Primissima díjas Nagy Csaba is, aki az Archikon iroda építészeként felelt a Párisi Udvar újratervezéséért.
De vajon mennyire ismertek, láthatóak ők a helyi vagy a tágabb közösség számára? Hogyan dolgoznak, milyen új tervek, arculatok készülnek a műhelyekben, miképpen gondolják újra a város tereit, utcáit a jövőben? Ezekre a kérdésekre is igyekszik választ adni a Hetedik Műterem, azaz Szabó Levente DLA Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, valamint egykori tanítványa, Biri Balázs közös építész­irodája által szervezett Front-építészek a szomszédból című kiállítás. A B32 Galéria és Kultúrtér Trezor termében egy absztrakt „utcaképet” alkotva mutatják be az újbudai irodák aktuális és tervezés alatt álló munkáit, a homlokzati rajzot mint az építészet közérthető médiumát használva eszközként. A tárlaton a Bartók Béla út közvetlen szomszédságában működő huszonegy építésziroda két-két ez alkalomra készült, azonos léptékű homlokzati rajzát tekinthetik meg a látogatók: az egyiken az adott irodának otthont adó kerületi ház jelenik meg, a másikon tervezett épületek láthatók.


K. G.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Olescher Tamástól búcsúzunk  
 

Olescher Tamás Munkácsy-díjas újbudai festőművész, díszlettervező, performer, 1954. május 31-én született Budapesten. Már a ’70-es években kapcsolatba került az alternatív művésztársadalommal, amelynek tagjai a "tűrt" és "tiltott" kategória határán mozogtak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.