Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Újabb fejlesztések a Sas-hegy környékén

Újbuda   |   2020, június 5 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda klímastratégiája a véleményezés periódusában van, augusztus 31-éig bárki elolvashatja a kerület honlapján a tervezetet, és reagálhat is rá. A kerület zöld koncepciójával kapcsolatban Kreitler-Sas Mátét, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselőjét kérdeztük az eredményekről és a tervekről.

A nemrég kialakított ideiglenes kerékpárutakkal kapcsolatban a képviselő elmondta, ezek a biztonságosabb közlekedést szolgálják – bár még szokatlanok, ezért fokozottabb figyelmet igényelnek –, és arra is ösztönözhetik a kerületben élőket, dolgozókat, hogy az autó helyett válasszák a környezetkímélőbb eszközt, ezzel is csökkentve a légszennyezettséget.

A sokat vitatott Hamzsabégi sétány körüli építkezéssel kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: ez akár zöld beruházás is lehetne, hiszen a vasúti fejlesztés alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az autózásról a tömegközlekedés felé terelje az embereket, ám jelen esetben ez a zöld terület rovására történik. – Sajnos a Hamzsabégi sétány környékén nőni fog a hőszigethatás, és a zöld területek is sérülni fognak – mondta
Kreitler-Sas Máté. – A hőszigethatás súlyos probléma a városban élőknek, az elmúlt években több fokot emelkedett Budapest átlaghőmérséklete, a hőhullámok komoly veszélyt jelentenek az egészségre – tette hozzá.

Jó hír azonban, hogy újabb fejlesztésekbe kezdett a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Sas-hegy környéki területeken, a természetvédelmi szempontok mellett a környéken lakók igényeinek felmérésével és figyelembevételével. Most egy sétálóösvényt újítanak fel a Bod Péter utca és a Dayka Gábor utcai szakaszon.

Kreitler-Sas Máté kiemelte: Újbuda Önkormányzata fontosnak tartja, hogy klímastratégiájának megalkotásában mindenki véleményét kikérje és megismerje, ezért mindenki számára elérhetővé tette. A klimabarat.ujbuda.hu címen augusztus 31-éig bárki megoszthatja véleményét, javaslatait, a tervezetet ezek ismeretében és figyelembevételével fogadják el.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.