Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Újabb fejlesztések a Sas-hegy környékén

Újbuda   |   2020, június 5 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda klímastratégiája a véleményezés periódusában van, augusztus 31-éig bárki elolvashatja a kerület honlapján a tervezetet, és reagálhat is rá. A kerület zöld koncepciójával kapcsolatban Kreitler-Sas Mátét, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselőjét kérdeztük az eredményekről és a tervekről.

A nemrég kialakított ideiglenes kerékpárutakkal kapcsolatban a képviselő elmondta, ezek a biztonságosabb közlekedést szolgálják – bár még szokatlanok, ezért fokozottabb figyelmet igényelnek –, és arra is ösztönözhetik a kerületben élőket, dolgozókat, hogy az autó helyett válasszák a környezetkímélőbb eszközt, ezzel is csökkentve a légszennyezettséget.

A sokat vitatott Hamzsabégi sétány körüli építkezéssel kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: ez akár zöld beruházás is lehetne, hiszen a vasúti fejlesztés alapvetően azt a célt szolgálja, hogy az autózásról a tömegközlekedés felé terelje az embereket, ám jelen esetben ez a zöld terület rovására történik. – Sajnos a Hamzsabégi sétány környékén nőni fog a hőszigethatás, és a zöld területek is sérülni fognak – mondta
Kreitler-Sas Máté. – A hőszigethatás súlyos probléma a városban élőknek, az elmúlt években több fokot emelkedett Budapest átlaghőmérséklete, a hőhullámok komoly veszélyt jelentenek az egészségre – tette hozzá.

Jó hír azonban, hogy újabb fejlesztésekbe kezdett a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Sas-hegy környéki területeken, a természetvédelmi szempontok mellett a környéken lakók igényeinek felmérésével és figyelembevételével. Most egy sétálóösvényt újítanak fel a Bod Péter utca és a Dayka Gábor utcai szakaszon.

Kreitler-Sas Máté kiemelte: Újbuda Önkormányzata fontosnak tartja, hogy klímastratégiájának megalkotásában mindenki véleményét kikérje és megismerje, ezért mindenki számára elérhetővé tette. A klimabarat.ujbuda.hu címen augusztus 31-éig bárki megoszthatja véleményét, javaslatait, a tervezetet ezek ismeretében és figyelembevételével fogadják el.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.