Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Újabb okos tantermek kerületi iskolákban

Újbuda   |   2016, május 31 - 11:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Matematika óra keretében adták át a legújabb okos tantermet és a használatához szükséges eszközöket az Újbudai József Attila Gimnáziumban. A smart termek jelentősen megkönnyíti a középiskolások és tanáraik munkáját, a demo-órán az alkalmazások használatát ismertették.

Rövid tesztüzem után már élesben működnek a kerület legújabb okos tantermei, melyeket a Teleki Blanka Általános Iskolában és az Újbudai József Attila Gimnáziumban építették ki. Újbuda önkormányzata jóvoltából eddig három ilyen tanterem készült el, ami jól mutatja, hogy a kerület – bár már csak fenntartója az oktatási intézményeknek - továbbra is támogatja az iskolákat. Az önkormányzat felmérte felelősségének súlyát, és elkötelezte magát az oktatás színvonalának emelése mellett, mivel a kerület jövőjének egyik legfontosabb erőforrásai a gyerekek. Az ember-eszköz-tartalom hármasságában gondolkodva ehhez első lépésként az iskolák eszközparkját korszerűsítették, két év alatt 750 monitort és számítógépet adtak át, több mint 31 millió forint értékben. A SmartSchool program tavalyelőtt indult, az első intelligens tantermet 2014 őszén a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban adták át a Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. innovációjaként. A tervek szerint a jövőben további tantermeket alakítanak ki.

Újbuda Önkormányzata továbbra is elkötelezett és folytatja a SmartSchool programot - mondta Hoffmann Tamás polgármester, aki egy demo-tanóra elején adta át a két intézmény vezetőjének az intelligens tantermek virtuális kulcsát. A József Attila igazgatója, Juhász András a rendszer tanulói előrehaladást követő jellegét hangsúlyozta, szerinte az okos tantermek működtetésével nem csak a diákok, hanem a tanárok is segíthetik és inspirálhatják egymást.

A rendszer kiépítése és a tartalomfejlesztés mellett Újbuda Önkormányzata a projekt követésére, azaz a pedagógusok oktatására is odafigyel. A kerület tanárai egyrészt megtanulják alkalmazni munkájukban a smart megoldásokat, másrészt az új oktatási anyagok előállítását. Az okos tantermek használatával olyan új web2-es tartalmak születnek, amelyek a Nemzeti Alaptanterv (NAT) tartalmával is összeegyeztethetőek.

- A SmartSchool az oktatás következő generációja. A mai gyerekek, a Z-generáció tagjai beleszülettek a digitális technológiák világába, amelyben már elképzelhetetlen okos telefonok, illetve más digitális és kommunikációs eszközök nélkül élni. Elengedhetetlen, hogy a smart megoldásokat az oktatásban is alkalmazzuk – mondta Janurik Lajos, az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy intelligens tanterem felszerelése egy érintőképernyős kijelzőből – tábla -, az azt vezérlő számítógépből, a tanári notebookból, az osztály létszámától függően 35-40 tabletből, azok biztonságos tárolására és feltöltésére szolgáló szekrényből, a teremben zárt WiFihálózatot biztosító routerből, a tananyagok egy részét adó szoftverekből, valamint az oktatási keretrendszerből tevődik össze. Utóbbi egy úgynevezett „tanulói előrehaladást követő” rendszer, mely képes feladatokat küldeni a diákok táblagépeire, valamint a tanulók által adott válaszok kiértékelésére. Mindez tantermenként 12 millió forintból valósítható meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.