Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. kedd, Dömötör

Újbuda lakosságáért, a kerület biztonságáért dolgoznak a közteresek

Újbuda   |   2021, június 2 - 12:23Nyomtatóbarát változatSend by email

Kozma Levente négy hónapja irányítja az Újbudai Közterület-felügyelet tevékenységét. Az eltelt időszakban sok problémán tudtak javítani, érzékelhetően megmutatkoztak az eredmények. Az új igazgató prioritásként kezeli az újbudai lakosok tájékoztatását, a rendszeres kommunikációt, hogy megmutassák, mivel foglalkoznak a „közteresek” egy átlagos hétköznapon.

A korábban rendőrként is dolgozó Kozma Levente beiktatásakor tisztában volt azzal, hogy nehéz feladatra vállalkozik, mivel voltak olyan alapgondok, cselekmények, esetek, amelyek a lakosságot rendkívüli módon irritálták. Mindent persze lehetetlen rövid idő alatt megoldani, ám a visszajelzések alátámasztják, hogy jó útra terelődött a közterület-felügyelet tevékenysége, munkájuk hatékonyabb lett. Az igazgató mindenkitől száz százalékot vár el. Az egyik legjelentősebb probléma a hajléktalankérdés. Ezen a téren sikerült előrelépni, de még nagyon sok a megoldatlan feladat. Égetők a parkolási gondok, mert rengeteg az autó a kerületben, és a lakosság száma is hatalmas. Az elmúlt időszakban a veszélyhelyzetben bevezetett ingyenes parkolás miatt még jobban megnövekedett az itt lévő, illetve közlekedő gépjárművek száma, ami extra terheket rótt a közterület-felügyelőkre.

„Nyilván a kapacitásaink nekünk is korlátozottak, de tényleg megteszünk mindent azért, hogy a lakosok érezzék, értük vagyunk, és javítani kívánunk a helyzeten.”

Sokan nem is tudják pontosan, mivel foglalkoznak a közterület-felügyelet munkatársai. Nagyon sokrétű, összetett munkát látnak el, szorosan együttműködve civil szervezetekkel, a rendőrséggel, az önkormányzattal és a lakossággal. A fent említett főbb, megoldásra váró feladatok mellett még olyan problémákra is igyekeznek odafigyelni, mint például a kutyasétáltatás. Kozma Levente igazgató arra kér mindenkit, hogy most, a nyári időszak beköszöntével ügyeljen erre is, és a kerületben kizárólag pórázzal sétáltassa kedvencét, függetlenül attól, hogy annak milyen a természete.


Az utca nem roncstelep

Lapunk elkísérte a közterület-felügyelet munkatársait egy újbudai zsákutcába, ahol szinte mindig van dolguk. Van itt egy autószerviz, így olyan kocsik is felbukkannak, amelyek műszaki engedélye lejárt, sőt akad, amelyet már a forgalomból is kivontak. A tulajdonosok, illetve üzemben tartók sokszor nem tudják, hogy közterületen nem lehet tárolni a forgalmi rendszám nélküli vagy lejárt műszaki engedéllyel javításra, vizsgára váró járműveket. A közterület-felügyelők felkutatják ezeket az autókat, a központi adatbázisban ellenőrzik státuszukat, és ha szükséges, megkezdik az intézkedést. Az Újbudai Közterület-felügyeletnél külön csoport foglalkozik az elhagyott gépjárművekkel. A gyakran üzemképtelen kocsikra matricákat helyeznek, és az üzemben tartót értesítik arról, hogy a mások elől jogtalanul parkolóhelyet elfoglaló járművet hamarosan elszállítják egy telephelyre. Ott csak a meghatározott díj kifizetése után lehet ezeket átvenni, de sokkal költséghatékonyabb, ha az érintettek még az elszállítás előtt gondoskodnak arról, hogy rossz állapotú autójuk ne jogszabályba ütköző módon, közterületen várja sorsát.

Február elejétől április végéig a közterület-felügyelők 104 ilyen jogszerűtlenül várakozó gépjárművet találtak; a felszólítások után 60 autót el is vittek a szabálytalanul elfoglalt helyekről, 44-et kellett végül elszállítani. A felügyelők ilyenkor ellenőrzik a környéket, mert előfordulhat, hogy csak áttolják a roncsot máshová. Pedig mindenkinek az érné meg a legjobban, ha szabályosan szabadulna meg mozgásképtelen, nem javítható gépjárművétől. A felügyelők beszámoltak olyan esetről is, amikor különösen nagy értékű, oldtimer autókat szállíttattak el, pedig lehet, hogy sokan szívesen megvásárolták, felújították volna az öreg csodákat, ha tulajdonosuk felad egy hirdetést. A rendőrségnek is jó szolgálatot tesznek a közteresek, hiszen gyakran találnak olyan autókat, amelyeken nem a nyilvántartásban szereplő forgalmi rendszám látható. Az egyedi azonosító meghamisítása bűncselekménynek minősül, az intézkedés innentől kezdve már a rendőrség feladata.


Részsikerek a hajléktalanoknál

A kerület északi szélén egy forgalmas közlekedési csomópont mellett lévő zöld területen hajléktalanok ütöttek tanyát. Az itt élőket zavarta a sok eldobált, hátrahagyott szemét és a hangoskodás. A bejelentések után a közteresek itt is megoldást találtak az áldatlan állapotok rendezésére. Bár sok eszköz nincs a kezükben – kényszerítő intézkedéseket csak egyes esetekben alkalmazhatnak –, elérték, hogy egy ideje rend van a parkocskában, és a közterületen tiltott alkoholfogyasztásnak, hangoskodásnak is sikerült szinte teljesen véget vetni ezen a környéken.

A hajléktalanprobléma rendkívül összetett, és nem kizárólagosan rendvédelmi ügy, vallja Újbuda Közterület-felügyeletének vezetője. Kozma Levente tisztában van azzal, hogy ez alapvetően szociális kérdés is. A közteresek sok szociális segítséget elutasító hajléktalant már név szerint ismernek, és nem adják fel az értük folytatott küzdelmet. A hajléktalanokhoz, az utcán másokat zaklató fiatalok csoportjaihoz napi rendszerességgel visszatérnek, megakadályozzák, hogy tevékenységükkel másoknak ártsanak, és próbálják őket jobb belátásra bírni. Természetesen akadnak olyanok is, akiket éppen a közteresek indítottak el azon az úton, hogy vegyék igénybe a szociális hálót, és integrálódjanak vissza a társadalomba.

„Én azt szoktam mondani, hogy véleményem szerint még nem született meg az az ember, aki ezt a helyzetet teljeskörűen meg tudná oldani, tökéletesen tudná kezelni. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy javuljon a helyzet, folyamatosan felajánljuk a rászorulóknak a szociális segítségnyújtást, de legtöbben sajnos elutasítják ezt a megoldást.”

Szerencsére a Máltai Szeretetszolgálattal kiváló együttműködés alakult ki, munkatársaik nagyon sokat tudnak segíteni a hajléktalanok gondjainak enyhítésében, helyzetük megoldásában. Van azonban olyan hajléktalan is, aki garázda jellegű magatartást tanúsít, ilyenkor igénybe tudják venni a rendőrség közreműködését, így az utóbbi időben ezen a téren is sikerült javulást elérni. A fertőzésveszélyes, szeméttel szennyezett területek kitakarításában pedig az FKF, valamint az Újbuda Prizma munkatársai is sokat segítenek.


Lebilincselő megoldás

Aki kapott már kerékbilincset, tudja, milyen kellemetlen. A lustaságból vagy sietségből fakadó szabálytalan parkolások következménye ez, amely rendesen átírhatja a napi programot, amíg a közterület-felügyelet munkatársai le nem szerelik a kerékről a bilincset – miután kifizettük a büntetést. Sokan nem értik, miért alkalmaznak ilyen eszközöket, miért nem lehet csak megbüntetni azt, aki tilosban parkol. Kozma Levente rávilágított arra, hogy Újbudán is vannak olyan helyszínek, ahol a figyelmeztetés, illetve a sima büntetés nem elégséges, mert nem jelent valódi visszatartó erőt a rendszeresen szabálytalankodók számára. Aki már talált bilincset a kocsiján, vagy egy-egy szakaszon gyakran látja, hogy a tilosban állókat így büntetik, az nem kockáztat, valószínűleg nem fog ott szabálytalanul parkolni. Az igazgató elmondta, hogy amikor a szabálytalankodó észleli a kerékbilincset, és felhívja a felügyeletet, a kollégák a lehető legrövidebb időn belül megérkeznek, de előfordulhat, hogy a csapat a kerület másik helyszínén dolgozik, így akár csak 40-50 perc múlva tud odaérni. Mivel az idő pénz, és senki sem szeret elkésni, ilyenkor igen komoly gondokat okozhat a várakozás. Kozma Levente hangsúlyozta: a közteresek nem várakoztatják szándékosan, mintegy mellékbüntetésként a szabálytalankodókat, de fel kell készülni arra, hogy egy ilyen parkolás miatt nagyot késhetünk, sok kellemetlen szituációba kerülhetünk. Ezért jobb, ha kicsivel több időt szánunk arra, hogy megtaláljuk a célunkhoz legközelebbi, szabályos parkolóhelyet.


Újbuda szeme

A közterület-felügyeletnél található Újbuda szeme, a 2013 óta folyamatosan fejlődő térfigyelő rendszer központja. A hatalmas monitorokat folyamatosan figyelő munkatársak 135 kamera képét látják. Ha bárhol valami rendellenességet, szabálytalanságot, bűncselekményre utaló jelet, vagy esetleg balesetet látnak, máris tudnak riasztani. Az elsősorban bűnmegelőzési célból kihelyezett kamerarendszernek is köszönhető, hogy Újbudán az utóbbi években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, javult a közbiztonság. A rendőrséggel szorosan együttműködve gyakorlatilag napi szinten kap az Újbudai Közterület-felügyelet megkereséseket, hogy egy adott területen, adott időszakban készült felvételeket adja át a rend őreinek. Számos szabálysértés, közlekedési baleset vagy bűncselekmény felderítésében, tisztázásában, bizonyításában segített már ez a kamerarendszer, amelyet a kerület folyamatosan bővít az itt élők biztonsága érdekében. Újbuda lakossága is többségében pozitívan áll hozzá a térfigyelő rendszerhez. Sok megkeresés érkezik egyes területekről, ahol ez még nincs kiépítve, hogy oda mikor telepítik a térfigyelő kamerákat. A rendszer működtetésére szigorú szabályok vonatkoznak, az állampolgárok személyiségi jogai nem sérülhetnek, félnie ettől csak annak kell, aki rossz szándékkal érkezik Újbudára. A közeljövőben Albertfalvára és a Gellért-hegy egyes részeire kerülnek majd ki újabb térfigyelő kamerák.


Együttműködve a lakossággal

Kozma Levente beiktatásakor azt a célt is kitűzte maga elé, hogy a lakossággal rendszeres, intenzív kommunikációt folytasson. A felügyelet közösségi oldalának látogatottsága jelentősen megnőtt az utóbbi időszakban, az újbudaiak az újabb és újabb posztok alá szívesen kommentelnek. Az igazgató azonban figyelmeztet arra, hogy a fontosabb, nagyobb horderejű bejelentéseket, jelzéseket ne csak a közösségi oldalon vagy a chaten keresztül tegyék meg. A gyorsabb reagálás érdekében a központi e-mail címüket javasolja, vagy a központi telefonszámot, amelyet 24 órán keresztül figyelnek a munkatársak.

E-mail: kozteruletfelugyelet@ktf.ujbuda.hu

Digitális lakossági bejelentő: kozigazgatas.ujbuda.hu/node/29506

Telefonszám: +36/1/688-6999, +36//80/411-112

A járványhelyzetben csak online tudtak a lakossággal kapcsolatot tartani, de ez is népszerű volt, bizonyítva, hogy az Újbudán élőknek mennyire fontos a közrend és a közbiztonság. Kozma Levente reméli, hogy hamarosan egyre több lakossági gyűlésre, fórumra kaphatnak meghívást, ahol személyesen meghallgathatják az ott élőket, és tájékoztathatják őket a közterület-felügyelet tevékenységéről, terveiről.


D. B. S.