Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Újbuda minden kerületet megelőzött a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon

Újbuda   |   2017, szeptember 21 - 09:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ideálistól távoli, szinte nyári hőségben futották a 32. Wizz Air Budapest Félmaratont szeptember második vasárnapján.

Életében először vett részt a sporteseményen a kenyai Wycliffe Kipkorir Biwott, akinek arra is volt ereje és ideje, hogy kicsit gyönyörködjön Budapest szépségében. A kenyai atléta végül közel fél perc előnnyel elsőként ért célba (ideje 1:06:51). Mögötte Csere Gáspár lett a második, ezzel ő volt a legjobb magyar, és – életében először – az országos bajnokság aranyérmese (ideje 1:07:18). A nőknél még ennyire sem volt szoros a küzdelem, a címvédő Kácser Zita újra átélhette a célszalag átszakításának élményét, másfél percet verve a második helyezettre (ideje 1:16:58).

A 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon a duóban és trióban futókkal együtt – soha ennyi csapat nem nevezett (1700!) – 15 000 regisztrációt jegyzett a versenyt rendező Budapest Sportiroda (BSI). A külföldiek száma is rekord: 72 országból 2500 nevezést regisztráltak. Magyarország 903 településéről érkeztek jelentkezések. Összesen 1200 nevező döntött úgy, hogy eljött az idő, és odaáll élete első félmaratonjához, azaz minden 12. résztvevő először tűzte ki célul a 21 097,5 méter legyűrését.

A mezőnyben négy 80 év feletti férfi is futott, a nők között a 74 éves dr. Czenner Zsuzsa volt a legidősebb. Egykori válogatott labdarúgók is kipipálhatták a távot: a Lisztes–Dombi duóból a debreceni Dombi volt a gyorsabb. Lefutotta a félmaratonit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter, az esemény egyik védnöke is, valamint Németh Balázs, az M1 műsorvezetője. Váltótagként indult dr. Zacher Gábor toxikológus, Váczi Eszter dzsesszénekesnő és Tótka Sándor kajakos világbajnok.

A XI. kerület legidősebb résztvevője, a 72 éves Nagy Géza, a nők közül a 69 esztendős Seres Bálintné volt. A legfiatalabb futók, a 16 éves Tourab Dorina Betun és a 17 éves Kirov Albert. A legjobb újbudai eredmények Balázs Péter és Bíróné Molnár Valéria nevéhez fűződnek. Előbbi a 16. helyen ért a célba (1:12.44), Bíróné pedig a korcsoportjában lett első, az abszolút sorrendben 114. (1:25:23). A kerületből 384 nevezés érkezett a szervezőkhöz, amivel Újbuda minden kerületet megelőzött.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.