Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Újbudai egyetemek a világ legjobbjai között

Újbuda   |   2017, december 7 - 15:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A világ legjobb 1000 felsőoktatási intézményének listájára hét magyar egyetem, köztük az ELTE és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is felfért.

A Times Higher Education 2018-as rangsora alapján a világ két legjobb egyeteme Angliában található, azaz 14 év után most először nincs amerikai intézmény a top2-ben. A világ legjobb egyeteme az Oxford, a második pedig a Cambridge. A 3-7. helyen amerikai egyetemek vannak (Californaa, Stanford, Massachusetts, Harvard Princeton), a Chicagói egyetem a 9. helyen áll. A Top 10-be még két európai egyetem került: az Imperial College London és a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH)

A világ legjobb 1000 felsőoktatási intézményének listájára hét magyar egyetem is felfért, bár elég tág intervallumban:

  • Semmelweis Egyetem (401-500.)
  • ELTE (601-800.)
  • Pécsi Tudományegyetem (601-800.)
  • Szegedi Tudományegyetem (601-800.)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (801-1000.)
  • Corvinus (801-1000.)
  • Debreceni Egyetem (801-1000.)

A teljes lista itt tekinthető meg.

A lista készítői 11 képzési területre lebontva is vizsgálták az egyetemek kiválóságát. A Semmelweis Egyetem az élettudományokban és az orvos-egészségtudományi kategóriákban is a 301-400. hely között szerepel. Az orvos-egészségtudományi területen a hazai társegyetemek közül a Pécsi Tudományegyetem került a Semmelweis mellé a 301-400. helyre, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig a 401-500. helyre. Az élettudományok képzésterületi rangsorán szintén a 301-400. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A világrangsor készítői a képzésterületek vizsgálata során – az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan – öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. A THE idén összesen 11 képzésterületben rangsorolta a világ legjobb egyetemeit, a korábbi 100-as listák mellett ezúttal top 200-as, valamint top 500-as rangsorokat is készítettek.

forrás:index.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.