Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Újbudán is működik már koronavírus tesztállomás

Újbuda   |   2020, augusztus 13 - 13:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomás nyílt Újbudán, a Bikás parkban, Újbuda Önkormányzata, a DriveCell Systems Zrt. és a BNG Family Project Kft. együttműködésének köszönhetően.

A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően az online regisztrációt és a visszaigazolást követően bárki, az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között. Az eredményeket akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők és az akkreditált egészségügyi partnereknek köszönhetően a negatív eredmény mentességet jelenthet a karantén alól. Újbuda lakóinak árengedményt biztosít a szolgáltató.
A megnyitón Dr. László Imre, Újbuda polgármestere hangsúlyozta, hogy a kerület eddig 133 millió forintot költött a járvány elleni védekezésre, megelőzésre és körülbelül 1800 tesztet is elvégzett az állam helyett.
A világ számos országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autójában maradhat.
A tesztállomáson alkalmazott PCR vizsgálat során a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, vagyis az aktív fertőzöttséget.
A tesztállomáson kétféle eljárás közül választhatnak: az önálló, valamint egészségügyi személyzet által elvégzett mintavételezésre. Ez utóbbi esetében a negatív eredmény alkalmas a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt karantén alóli mentesség igazolására.
A fizetés egyelőre a tesztállomás helyszínén, érintésmentesen, bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetési megoldás is. A vizsgálat menetéről és feltételeiről a www.tesztallomas.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Jelenleg napi 100 személy számára van lehetőség az áthajtásos koronavírus teszt elvégzésére, az akkreditált teszt alapára 32 000 Ft, de amennyiben az akkreditált eredményre nincs szükség, úgy az "önmintavételezéssel" történő teszt alapára 24 985 Ft. Ebből kedvezményt kapnak azok, akiknek újbudai lakcímkártyájuk van.
A tesztállomás laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező, NNK által akkreditált mikrobiológiai laboratórium. Az első tesztállomást követően a közeljövőben további mintavételi pontokat is létre szeretnének hozni a fővárosban és vidéken. Cél az országos lefedettség biztosítása, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog.
A DriveCell Systems egy magyar tulajdonú, közlekedés-informatikai megoldásokat nyújtó vállalat. Alapítója Erdős Gergely, aki a Budapesti Műszaki Egyetem után a Harvard Business School keretein belül végzett felsőfokú tanulmányokat. Szakterülete az informatika és ezen belül a Big Data kutatás, melynek keretében kutatóként főként GPU alapú számításokkal és személyre szabott egészségügyi megoldásokkal foglalkozik. Másrészt marketing igazgatóként részt vett a Nav N Go magyar alapítású, autóipari szoftver fejlesztő vállalat nemzetközi brandépítésében.
A BNG Family Project Kft. eredetileg informatikai tanácsadással foglalkozó cég, amely tevékenységét azért bővítette ki, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést, ami a családok védelmét, a családtagok egészségének megőrzését szolgálja. A cég ezen misszióját, az alapítók Gulyás Péter és felesége Mikolai Anikó tűzte ki célul, akiknek fontos a tudatos egészségmegőrzés. Gulyás Péter a Szegedi Egyetemen után CEU-n majd a Vienna Executive academyn és a University of Minnesota Carlson School of Management Global Executive MBA programjával bővítette nemzetközi üzletfejlesztési tudását. Szakterülete a kibervédelem, mely tapasztalatát a Symantec regionális vezetői poziciója utána Quadron Kibervédelmi Kft ügyvezetői pozíciójában kamatoztatja. Mikolai Anikó közel 20 évig dolgozott pénzügyi területen, ami mellett, mint Feleség és Anya foglalkozik a család testi-lelki egészségének megőrzésével, mely tudás bővítéséhez folyamatosan képzi magát.
A tesztallomas.hu által kezelt bizalmas ügyféladatok biztonságáról és GDPR megfelelőségéről a QUADRON Kibervédelmi Kft gondoskodik, melynek tulajdonosa és ügyvezetője szintén Gulyás Péter, így két fontos ponton is kapcsolódik a projekt egyetemleges céljához.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.