Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 7. kedd, Herman

Újra felbukkant a BKV-szignál legendája

Újbuda   |   2014, július 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A BKV megszűnésre ítélt korábbi szignálja Tamkó-Sirató Károly Bőrönd Ödön című versének Gryllus Dániel által megzenésített motívuma alapján készült - idézte fel az Urbanista blog, amely most a zeneszerzőt is megkérdezte a szignál történetéről.

Éppen megszűnőben van, vagyis már alig hallható az a BKV-szignál, amelynek annak idején a Bőrönd Ödön című dal szolgált alapul - írta az Urbanista blog, amely szerint a dallamnak csak egy része köszön vissza a szignálban motívumként.

Gryllus Dániel a blognak azt mondta, hogy 2001-ben a BKV egy meghívásos pályázaton kérte fel egy szignál készítésére. Több pályázó közül a Gryllus-féle művet választotta a vállalat.
Gryllus emlékszik rövidebb és hosszabb változatra is - ezek egyébként még mindig megtalálhatók a BKV honlapján -, illetve arra, hogy nem az eredeti hangszereléssel játszották fel a dallamot, hanem szintetizátorral, ez ugyanis jobban illett a metrókhoz.

A szignál történetét néhány évvel ezelőtt a HVG is felgöngyölítette. Akkor Vitéz Ágnes, a BKV marketingfőosztályának vezetője azt mondta, hogy a 2000-ben kiírt pályázat bírálóbizottsága a szabályoknak megfelelően csak az eredményhirdetés után tudhatta meg, hogy a győztes a Bőrönd Ödönt hajdanán megzenésítő Gryllus Dániel volt.

"Nem érezzük fricskának a nóta szövegét, elvégre meglehetősen hétköznapi szituáció, hogy az embernek várnia kell a buszra" - közölte akkor Vitéz Ágnes.

hvg.hu

Újra felbukkant a BKV-szignál legendája

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.