Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Ünnepélyesen is megerősítették a Szent II. János Pál Iskolaközpont új nevét

Újbuda   |   2015, november 9 - 16:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagyszabású névadó ünnepséget tartottak az egykori Szent Benedek Iskolaközpontban november 6-án, amely szeptember óta Szent II. János Pál Iskolaközpont néven működik. A szentmisét Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius celebrálta, majd a liturgia végén áldást osztott a pápa vérereklyéjével, amit az oltárasztal ereklyetartójában helyeztek el.

Az intézmény dísztermében tartott szertartáson részt vett többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és felesége Krisztina főhercegné, Andreas Schlöggl, a Krisztus Légiója tartományfőnöke és Hoffmann Tamás polgármester is. Michael Duffy, az intézmény lelki vezetője, az iskolát fenntartó Krisztus Légiója szerzetesrend nevében köszöntötte az egybegyűlteket. - Az ünnep, amikor az új védőszent oltalmába helyezik az intézményt, a nuncius jelenlétével közel hozza Ferenc pápát is az iskolánkhoz – fogalmazott Michael atya. Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg beszédében felelevenítette, amikor a Krisztus Légiója tizenhárom éve átvette az iskolát a bencés öregdiákoktól. Kiemelte a bőkezű és lelkes adományozók fontos szerepét, külön megemlítve barátja, Robert de Balkany francia üzletembert. Hangsúlyozta, az iskolaközpont oktatási elveihez nagyon közel áll a szent pápa személye és gondolatai, akinek mindenkori legnagyobb öröme a világegyházban a fiatalok nevelése és tanítása volt.

Az apostoli nuncius megáldotta az új iskolazászlót, majd kezdetét vette a nagyrészt latinul bemutatott szentmise. Alberto Bottari de Castello felelevenítette II. János Pállal kapcsolatos találkozásainak emlékét, amelyek közül a legkiemelkedőbb a 2000-ben történt püspökké szentelése volt a Szent Péter Bazilikában. – Minden találkozás után úgy érezte az ember, hogy jobbá vált, még mélyebb vágy ébredt benne Isten szeretete iránt – fogalmazott a nuncius. Hozzátette: – II. János Pál egyaránt nagy ajándék volt az egyháznak és a világnak, péteri küldetésének pedig különösen fontos része volt a fiatalokkal való törődés, így aligha lehetett volna jobb névadót találni az iskolának – mondta.

HL

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.