Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. kedd, Vendel

Valamennyi nemzetiség választhat képviselőt Újbudán

Újbuda   |   2014, szeptember 15 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A főváros XI. kerületében mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást október 12-én - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának adataiból.

Újbuda az egyetlen az országban, ahol valamennyi nemzetiség - a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - megválaszthatja települési szintű önkormányzatának tagjait október 12-én.

Törvény szerint csak azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Az Nemzeti Választási Bizottság ez alapján 1745 településen tűzte ki a 2715 választást.

A voksolást azonban csak akkor lehet megtartani, ha van elegendő - a településen névjegyzékben szereplők számától függően három vagy négy - jelölt, illetve névjegyzékbe vett választópolgár. Az NVI vasárnapi adatai szerint 551 települési választás marad el.

Az NVB egyedül a főváros XI. kerületében tudta valamennyi nemzetiség települési szintű választását kitűzni. 12 voksolást tűzött ki az NVB további 14 településen, ezek közül 11-et lehet megtartani a II. kerületben (elmarad a román), a IV. kerületben (elmarad a horvát), a VII. kerületben (elmarad a szlovák), a VIII. kerületben (elmarad a horvát), a X. kerületben (elmarad a szlovák), a XIII. kerületben (elmarad az ukrán), a XIV. kerületben (elmarad az ukrán), valamint a XVIII. kerületben (elmarad az ukrán). A 12 kitűzött választásból 10-et tudnak megtartani a III. kerületben (elmarad a horvát és az ukrán) és a XVII. kerületben (elmarad a szerb és az ukrán). A VI. és XVI. kerületben pedig csak kilenc nemzetiségi választást tartanak.

MTI

Valamennyi nemzetiség választhat képviselőt Újbudán

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Budai srácok – Akik meghúzták az oroszlán bajszát  

Az 1956-os forradalom utolsó utáni pillanataiban szerveződött meg a Móricz Zsigmond körtéren a spontán ellenállás a „pesti srácokból”, akik relatíve érzékeny veszteségeket tudtak okozni a világ leghatalmasabb szárazföldi hadserege katonáinak. Még ha a túlerővel szemben valójában esélyük sem volt. Kikből álltak a felkelő csapatok, és vajon volt-e értelme annak, amit tettek? Többek között erről kérdeztük Eörsi László történészt, a téma szakértőjét, a kormány által szétvert 1956-os Intézet kutatóját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.