Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 5. vasárnap, Emese, Sarolta

Valamennyi nemzetiség választhat képviselőt Újbudán

Újbuda   |   2014, szeptember 15 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A főváros XI. kerületében mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást október 12-én - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának adataiból.

Újbuda az egyetlen az országban, ahol valamennyi nemzetiség - a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - megválaszthatja települési szintű önkormányzatának tagjait október 12-én.

Törvény szerint csak azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Az Nemzeti Választási Bizottság ez alapján 1745 településen tűzte ki a 2715 választást.

A voksolást azonban csak akkor lehet megtartani, ha van elegendő - a településen névjegyzékben szereplők számától függően három vagy négy - jelölt, illetve névjegyzékbe vett választópolgár. Az NVI vasárnapi adatai szerint 551 települési választás marad el.

Az NVB egyedül a főváros XI. kerületében tudta valamennyi nemzetiség települési szintű választását kitűzni. 12 voksolást tűzött ki az NVB további 14 településen, ezek közül 11-et lehet megtartani a II. kerületben (elmarad a román), a IV. kerületben (elmarad a horvát), a VII. kerületben (elmarad a szlovák), a VIII. kerületben (elmarad a horvát), a X. kerületben (elmarad a szlovák), a XIII. kerületben (elmarad az ukrán), a XIV. kerületben (elmarad az ukrán), valamint a XVIII. kerületben (elmarad az ukrán). A 12 kitűzött választásból 10-et tudnak megtartani a III. kerületben (elmarad a horvát és az ukrán) és a XVII. kerületben (elmarad a szerb és az ukrán). A VI. és XVI. kerületben pedig csak kilenc nemzetiségi választást tartanak.

MTI

Valamennyi nemzetiség választhat képviselőt Újbudán