Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Választás a választás előtt

Újbuda   |   2021, szeptember 9 - 09:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ismét politikai pártok pultjaival találkozhatnak a közterületeken az újbudaiak – elkezdődött a jövő évi parlamenti választás előtt az ellenzéki pártok előválasztási folyamata. Erre, a Magyarországon szokatlan politikai eseményre eddig egyszer volt példa: 2019-ben Budapesten Karácsony Gergely küzdött meg Kálmán Olgával a főpolgármester-jelöltségért.

Idén szeptember 18-áig kell a jelölteknek az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat megszerezniük. Utána jön a szavazás. Országgyűlési választókörzetenként lehet képviselőjelöltet választani, és hét miniszterelnök-jelölti aspiráns is elindult. Hogyan működik mindez – ezt mondta el az Újbudának dr. Magyar György ügyvéd, az előválasztást koordináló és szervező Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke.
– Az előválasztás egyik legfontosabb funkciója, hogy a választók megismerhessék a jelölteket, a másik, hogy maguk a választók is aktívan kivehessék a részüket a döntésből – emelte ki Magyar György. – Most az aláírásgyűjtés folyik. A szavazás szeptember 18-ától kezdődik, személyesen vagy interneten keresztül lehet voksolni majd az előválasztáson induló jelöltekre. Az előválasztáson indulóknak először regisztrálniuk kellett, ehhez 14 dokumentumot volt szükséges beadniuk. Az életrajzukon túl vagyonnyilatkozatot, erkölcsi bizonyítványt, továbbá igazolást arról, hogy nem működtek együtt a diktatúra titkosszolgálatával. De el kellett fogadniuk a választás etikai szabályzatát is, és írásban vállalniuk kellett, hogy aki nem nyer az előválasztáson, az támogatni fogja a győztest. A nem pártjelölteknek arról is nyilatkozniuk kellett – ehhez a részt vevő pártok ragaszkodtak –, hogy ha győznek, melyik frakcióba ülnek majd a parlamentben, és az adott párttól befogadó nyilatkozatot is szükséges volt szerezniük – mondta el a CVB elnöke.
– A 106 képviselői helyre 265 érvényes és eredményes regisztráció zajlott le. Tizenegy körzetben csak egyetlen jelölt maradt, a többiben általában ketten vagy hárman indulnak. Az egyéni jelölteknek 400, helyben megszerzett érvényes ajánlás kell, a miniszterelnök-jelöltnek 20 ezer, de ez utóbbit az egész országból kell összehozni. Az aláírásokat hitelesített gyűjtőíveken, az azonosításhoz szükséges adatokkal gyűjtik. A címen kívül telefonszámra is szükség van, mert telefonon szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd az ajánlás hitelességét. A gyűjtőívek hátoldalán megtalálhatók az adatvédelmi szabályok is. Jó tudni, hogy jelölni több embert is lehet, de választani csak egyet. Mindenesetre fontos gesztus, hogy például a miniszterelnök-jelöltségre pályázók kölcsönösen egymást is támogatják az indulásban. Akinek megvan a megfelelő számú ajánlása, azt a bizottság jelöltnek nyilvánítja, és felkerül a szavazólapra – foglalta össze Magyar György.

Honnan tudhatjuk meg, hogy hol szavazhatunk?
A helyi sajtóban, közösségi médiában és nyilván az országos sajtóban is megjelennek majd az alapvető információk. A jelölteknek is az az érdekük, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a szavazás helyéről. Bizonyára sokan követik majd a vitákat a körzetekben, és a miniszterelnök-jelölti viták is várhatóan nagy érdeklődés mellett fognak zajlani. A voksolók megismerhetik a jelölteket, programjukat, így kiválaszthatják a legalkalmasabbnak tartottat. Hiszen az egész folyamat lényege az, hogy egy, a lehető legesélyesebb jelölt induljon el a tavaszi választásokon.
A miniszterelnök-jelöltet minden valószínűség szerint két fordulóban választják. Ha egyikük sem kapja meg az első fordulóban a leadott szavazatok felét és még egyet, akkor a másodikban a három legtöbb szavazatot megszerző politikus indulhat. Az első forduló szeptember 18–26. között lesz, a második október 4–10 között.
Az előválasztás megszervezéséhez komoly apparátus kell. Magyar György elmondta, hogy a civilek mindezt társadalmi munkában végzik. A Civil Választási Bizottságban több civil szervezet működik együtt. Az aHang adja a technikai hátteret, a Számoljuk együtt Mozgalom az ellenőrzésben vesz részt, a szavazatszámlálásban vállal szerepet. A Nyomtass te is! feladata, hogy ebben a „ferde médiavilágban” juttasson el fontos információkat a jelöltekről, illetve a szavazás módjáról az embereknek. A Tabumentes Országmentés Egyesület a vitákat szervezi, több mint 60 helyen már biztosan lesz ilyen. Az Elegy az ellenzéki együttműködés tartalmi dolgait intézi.
Az már eldőlt, hogy a mai ellenzéki pártok közös listán indulnak, hiszen így lehet maximalizálni a képviselői helyek számát. Közismert, hogy az előző választásokon a Fidesz 46-47 százaléknyi szavazattal szerzett kétharmadot a parlamentben, mert a legtöbb voksot szerző lista aránytalanul több helyet nyerhet. A lista összetételébe a választóknak csak indirekt módon van beleszólásuk, ezt a pártok állítják majd össze.
– A mi dolgunk az, hogy minél szélesebb körű, minél demokratikusabb legyen az előválasztás, a többi a pártok bölcsességén, együttműködési készségén múlik – tette hozzá Magyar György.
D. J.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.