Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Választás - több mint kétszáz jelöltet vettek nyilvántartásba

Újbuda   |   2019, augusztus 27 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kedd reggelig 224 jelöltet már nyilvántartásba vettek a választási bizottságok az október 13-ai önkormányzati választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az ajánlásgyűjtés szombaton kezdődött, akkor vehették át a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtő íveket. Kedd reggelig 1542 jelöltet jelentettek be a választási bizottságokhoz, közülük 224-et az ajánlások ellenőrzése után nyilvántartásba is vett az illetékes választási bizottság: 27 polgármestert, 33 egyéni listás jelöltet és 164 egyéni választókerületi jelöltet.
A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot.
A tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.
A megyei önkormányzati választásra még egyetlen listát sem vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.
A települési nemzetiségi választásra 155 jelöltet jelentettek be kedd reggelig, közülük 16-ot már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.
A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat. Az október 13-ai önkormányzati választáson induló jelölteknek a jegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Az összegyűjtött ajánlásokat a választási bizottságok mellett működő választási irodáknak három napon belül kell ellenőrizniük. Ha elérte a szükséges számot az összegyűjtött érvényes ajánlások száma, a bizottságnak a bejelentésétől számított négy napja van a jelölt nyilvántartásba vételére.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.