Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 4. szerda, Domonkos, Dominika

Választási útmutató

Újbuda   |   2018, január 31 - 09:45Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarország köztársasági elnöke 2018. január 11-én kitűzte az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának napját. A szavazás napja: 2018. április 8., vasárnap. A helyi választási iroda vezetője összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Tisztelt Választópolgárok!

A szavazás napja: 2018. április 8., vasárnap. Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Kerületünkben a 02. számú, illetve a 18. számú országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire lehet voksolni.

Az a nemzetiségiként regisztrált választópolgár, aki a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására is kiterjedő hatállyal kérte, pártlista helyett nemzetiségi listára szavaz, amennyiben az adott nemzetiség rendelkezik nemzetiségi listával.

Választási értesítő, névjegyzék

A szavazás napján reggel hat órától este 19 óráig személyesen lehet voksolni abban a szavazókörben, ahol a választópolgár szerepel a névjegyzékben. A pontos címet a névjegyzékbe vételről szóló választási értesítő tartalmazza, amelyet minden szavazópolgár 2018. február 9-től kezdődően postai úton kap kézhez. Ha valaki 2018. február 9. után kerül a szavazóköri névjegyzékbe, arról a választópolgárt a helyi választási iroda tájékoztatja választási értesítő átadásával vagy megküldésével.

A szavazóköri névjegyzék a helyi választási irodában (Újbuda Polgármesteri Hivatala, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 4., fszt. 1.) 2018. január 11-től 2018. április 6-ig tekinthető meg, munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között.

Ajánlóívek

A választókerületben választójoggal rendelkező választópolgárok 2018. február 19-től (hétfő) 2018. március 5-ig (hétfő) ajánlóíven ajánlhatnak jelöltet. Az ajánlóívet saját kezűleg kell aláírni.

A jelöléshez legalább 500 választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat.

Átjelentkezés, külképviseleten szavazás

A voksolás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel szavazhat, átjelentkezési kérelmét (valamint ennek későbbi módosítását vagy visszavonását) személyesen adhatja le a helyi választási irodában (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4., fszt. 1., munkanapokon 8–16 óra között) vagy levélben, illetve a www.valasztas.hu weboldalon 2018. április 6. (péntek) 16 óráig.

A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár Magyarország külképviseletein adhatja le voksát. Külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt (valamint ennek későbbi módosítását vagy törlését) 2018. március 31. (szombat) 16 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, levélben vagy személyesen a helyi választási irodán (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4., fszt. 1., munkanapokon 8–16 óra között).

Mozgóurna igénylése

A mozgásában korlátozott választópolgár (aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában, és nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe) meghatalmazott útján vagy személyesen a helyi választási irodában (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4., fszt. 1., munkanapokon 8–16 óra között), valamint levélben, illetve elektronikusan a www.valasztas.hu oldalon mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be, legkésőbb 2018. április 6. (péntek) 16 óráig.

Mozgóurna iránti kérelmet a választás napján (2018. április 8., vasárnap) 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz is be lehet nyújtani.

A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár

– nevét

– születési nevét

– születési helyét

– anyja nevét

– személyi azonosítóját

– szavazókör területén lévő tartózkodási helyét, ahová a mozgóurna kivitelét kéri, ha az magyarországi lakcímétől eltér

– a mozgóurna-igénylés okát

– a választópolgár vagy meghatalmazottja aláírását.

Annak a választópolgárnak, aki a mozgóurna kivitelét nem annak a szavazókörnek a területére kéri, amelynek névjegyzékében szerepel (a lakcíme alapján), a mozgóurna-igénylés előtt átjelentkezési kérelmet is be kell nyújtania.

Fogyatékossággal élő választópolgárok szavazása

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben voksolhasson. A kérelmet a helyi választási irodához (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4., fszt. 1.) munkanapokon 8–16 óra között lehet benyújtani 2018. április 6. (péntek) 16 óráig.

A XI. kerületben lévő akadálymentes szavazókörök elhelyezésére szolgáló épületek:

Baranyai utca 16–18. (általános iskola)

Bartók Béla út 29.

Bocskai út 47–49. (általános iskola)

Bükköny utca 2–4. (GAMESZ)

Bükköny utca 9. (óvoda)

Csíki-hegyek utca 13–15. (általános iskola)

Egry József utca 3–11. (általános iskola)

Érdi út 2. (általános iskola)

Fogócska utca 4. (általános iskola)

Kamaraerdei út 16. (szociális otthon)

Menyecske utca 2. (általános iskola)

Mérnök utca 42. (óvoda)

Mérnök utca 39. (SZÁMALK)

A vak vagy gyengén látó választópolgár 2018. március 29. (csütörtök) 16 óráig igényelhet Braille-írással ellátott szavazósablont a voksoláshoz. A kérelmek benyújthatók a www.valasztas.hu oldalon, levélben vagy személyesen a helyi választási irodában (1113 Budapest, Zsombolyai utca 4., fszt. 1., munkanapokon 8.00–16.00 óra között).

Regisztrációkérelmek, levélben szavazók

A Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok is élhetnek választójogukkal, ha regisztrációs kérelmet nyújtanak be a www.választas.hu weboldalon vagy papíralapon (személyesen vagy postán). A levélben szavazók névjegyzékbe való felvételének határideje: 2018. március 24. (szombat) 16.00 óra.

Részletesebb tájékoztatásért forduljon bizalommal az Újbuda Polgármesteri Hivatalában működő helyi választási irodához, amelynek új címe és nyitva tartása:

1113 Budapest, Zsombolyai u. 4., földszint 1., munkanapokon 8.00–16.00 óra között.

Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB)

Budapest 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (amelyet a képviselő-testület 2018. január 18-i ülésén választott meg)

Elnök: Homolay Károly

Elnökhelyettes: Kis Mihály

Tag: Khoórné Rápolthy Beáta

Póttagok: Gyurcsó Gyuláné és Gorka Szabolcs

A későbbiekben szándékozunk ismételt tájékoztatást adni a tisztelt választópolgároknak a szavazással kapcsolatos jelentősebb új információkról. Az aktuális nyomtatványokat addig is megtalálják a www.valasztas.hu és a www.ujbuda.hu oldalon.

Budapest, 2018. január 24.

Tisztelettel:

Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetője