Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. csütörtök, Ivett, Frida

Változásokat hozott az új év

Újbuda   |   2019, január 18 - 10:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Januárban számos olyan jogszabályi rendelkezés lép életbe, amely a mindennapi életben is érezteti hatását. Összeállításunkban a legfontosabbakat ismertetjük – a teljesség igénye nélkül.

Minimálbér, garantált bérminimum
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán született kétéves megállapodás értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében idén a minimálbér havi bruttó összege 149 ezer forint, a leg­alább középfokú végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkező és ezt igénylő munkakörben alkalmazott dolgozók garantált bérminimumának havi bruttó összege 195 ezer forint. Mindez 8 százalékos emelkedést jelent 2018-hoz képest. Jövőre újabb 8 százalékos emelés következik, így 2020. január 1-jétől a minimálbér 161 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra nőhet.
Gyermekgondozási díj
A minimálbér emelkedése nyomán a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben bruttó 208 600 forintra, a gyerek kétéves koráig igénybe vehető diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésre járóknál 136 500 forintra nő.
Otthongondozási, ápolási díjak
Az önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodó szülők – bizonyos esetekben egyéb hozzátartozók – számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege januártól havi bruttó 100 ezer forint, majd a tervek szerint lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától eléri az akkori minimálbért. Az egyéb, felnőttkorú hozzátartozók ápolása után igényelhető díj januártól 15 százalékkal emelkedik: az alapösszeg havi 37 490 forint, az emelt összeg 56 235 forint, a kiemelt díj pedig 67 482 forint. A következő három esztendőben öt-öt százalékkal nőnek az ápolási díjak.
Nyugdíj
A nyugdíjak januártól 2,7 százalékkal emelkednek a tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvény alapján. Ezzel az átlagnyugdíj 3500 forinttal magasabb, több mint havi 133 ezer forint. Ugyanilyen mértékben nő a 18 éves kortól igényelhető rokkantsági járadék (havi 37 350 forintra), illetve a 2018. december 31. utáni időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás alapösszege (havi 101 560 forintra).
Adókedvezmények
Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye – megfelelő adóalap mellett –, ezt már azok a családok is igénybe vehetik, amelyek most várják a második gyermeket (a várandósság 91. napjától).
Bővül azon betegségek köre, amelyek után a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében adókedvezmény érvényesíthető. Január 1-jétől az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák vagy a petefészekrák betegségekben érintettek is jogosultak az aktuális minimálbér 5 százalékának megfelelő kedvezményre.
Adózási változások
A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A kisvállalkozások áfamentességének felső határa 8 millióról 12 millió forintra emelkedik. A NAV idén már az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az szja-bevallási tervezetet.
Megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit (jellemzően korábbi közszférabeli végkielégítéseket) terhelő 75 százalékos különadó, valamint a hitelintézeti különadó és a kulturális adó. A baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás (eho) a szociális hozzájárulási adóba olvad be.
Áfa, termékadó
A hosszan friss (ESL) és a tartós (UHT) tejek áfája januártól az eddig is kedvezményes 18-ról 5 százalékra mérséklődik. Az egészségi kockázatot jelentő ételekre és italokra kivetett népegészségügyi termékadó (neta) 20 százalékkal emelkedik. Az eddig is netaköteles termékek mellett (üdítőital, szörp, energiaital, cukrozott kakaópor, előrecsomagolt cukrozott készítmény, sós snack, ételízesítő, ízesített sör, alkoholos frissítő gyümölcsíz) ebbe a körbe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az üdítőitalok adómértéke literenként 7-ről 15 forintra emelkedik. Egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után 1100 forint netát kell fizetni.
A cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója januárban és júliusban is emelkedik, hogy a termékek magyarországi adószintje elérje az uniós előírás szerinti minimumot. Ez alkalmanként 30–40 forinttal növelheti egy doboz cigaretta árát, ha a gyártók, forgalmazók érvényesítik az emelést.
Munkaidő
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi törvény szerint továbbra is naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Januártól a módosítás az, hogy ezen felül a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján ezt meghaladóan naptári évenként legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A fentieket arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött vagy határozott időre, részmunkaidőre jött létre.
Ha van kollektív szerződés, akkor annak rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ezt meghaladóan a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján naptári évenként legfeljebb száz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka).
A munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív, vagy műszaki, vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb harminchat hónap. A rendkívüli munkaidőre vonatkozó bért a tárgyhóra esedékes bérrel együtt kell kifizetni.
Átutalások
A húszezer forint alatti lakossági átutalások után ez évtől nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni.
Diákhitel
A tavaly második félévi 2,3 százalékról 2,2 százalékra, az eddigi legalacsonyabb szintre csökkentette a Diákhitel1 kamatát idén január 1-jétől június 30-áig a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású Diákhitel2 változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.
Autós ügyintézés
Januártól indul a járműszolgáltatási platform, amelyben a Belügyminisztérium egyesíti különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. A rendszer az ügyfélkapun keresztül vehető igénybe ingyen, jogcímigazolás és mennyiségi korlátozás nélkül. Rendszám alapján lekérdezhetők például egy gépkocsi balesetei, eredetiségvizsgálati fotói, a kilométeróra állása.
Másolási díjak
Átlagosan 15 százalékkal mérséklődnek az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak, a mobiltelefonoknál például 33 százalékos lesz a csökkenés. A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken, CD-nél 15, DVD-nél 18–25, pendrive-nál 15–31,5 százalékos, zenelejátszónál 25 százalékos mértékben.
A 2019. évi ünnepnapok körüli munkarend
Dátum          Munkarend
március 15., péntek nemzeti ünnep
április 19., péntek nagypéntek
április 22., hétfő húsvét
május 1., szerda munka ünnepe
június 10., hétfő pünkösd
augusztus 10., szombat munkanap
augusztus 19., hétfő pihenőnap
augusztus 20., kedd nemzeti ünnep
október 23., szerda nemzeti ünnep
november 1., péntek mindenszentek
december 7., szombat munkanap
december 14., szombat munkanap
december 24., kedd pihenőnap
december 25., szerda karácsony
december 26., csütörtök karácsony
december 27., péntek pihenőnap
2020. január 1., szerda újév

Újbuda
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Nagyon fontos feladatunk a szemléletformálás  

Újbuda Önkormányzata saját programokkal is fellép mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen. A kerület esélyegyenlőségi koncepciójáról, terveiről Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel beszélgettünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.