Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Vasárnap óraátállítás

Újbuda   |   2019, október 25 - 11:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vasárnap, október 27-én megkezdődik a téli időszámtás,ematt hajnali három órakor kettő órára kell visszatekerni az órákat. Szombathoz képest egy órával korábban, 17:38 helyett már 16:36-kor megy le a nap.

A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapján térünk vissza és aszerint élünk

március 29-éig. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. évtizedek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattórára becsülhető az energia-megtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Az óraátállítás haszna ugyanokkor a környezetvédelem területén is megmutatkozik: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik - áll a társaság közleményében.

 

Vasárnap hajnalban figyeljen az éjszakai járatok közlekedési rendjére

Az óraállítás éjszakáján a legtöbb járat hajnali 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerint is közlekedik.

A következő éjszakai járatok menetrendjében az alábbi változásokra kell számítani:

 • 918-as autóbusz
  A nyári idő szerinti 2:22-kor és 2:52-kor a Kelenföldi pályaudvartól induló autóbuszok csak Óbuda, Bogdáni útig közlekednek, nem érintik az Óbudai autóbuszgarázst.
 • 938-as autóbusz
  A nyári időszámítás szerint Csepel, Szent Imre térről 1:52-kor és 2:52-kor induló járatok is Szigetszentmiklósig közlekedik, és onnan nyári és téli időszámítás szerint is 2:22-kor indulnak vissza.
 • 940-es autóbusz
  A Budaörsi lakóteleptől 2:52-kor induló járat csak az új, téli időszámítás szerinti időpontban közlekedik.
 • 941-es autóbusz
  A 2:15-kor a Móricz Zsigmond körtérről induló járat csak a nyári időszámítás szerint indul
 • 990-es autóbusz
  Rákoskeresztúrról Rákoskertre 2:46-kor induló járat csak a téli időszámítás szerinti időpontban közlekedik.
 • 992-es autóbusz
  A Gödöllőről 2:50-kor induló járat csak a téli időszámítás szerinti időpontban közlekedik.
 • 996-os és 966A autóbusz
  A 2:37-kor Újpest-Központtól induló Cinkotai autóbuszgarázsig tartó autóbusz csak a téli időszámítás szerint közlekedik.
 • 998-as autóbusz
  A 2:07-kor a Cinkotai autóbuszgarázstól induló Rákoskeresztúr, városközpontig tartó menet csak nyári időszámítás szerint közlekedik.

Az óraállítás miatt vasárnap kora hajnalban a közterületi FUTÁR kijelzők nem működnek majd, és a FUTÁR alkalmazás sem használható az optimális útvonal megtervezésére.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.