Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Végre eljöhet a fejlesztések ideje

Újbuda   |   2020, május 20 - 10:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata minden tavasszal nagytakarítást végez a közterületeken. Ilyenkor zajlik le többek között a parkok karbantartása, öntözése, a cserjék, évelők, egynyáriak tavaszi gondozása, a terek takarítása. A járványhelyzetben mindez elkerülhetetlen módosításokkal történhet meg. Erről, és a tervezett fejlesztésekről is kérdeztük Hintsch Györgyöt, Újbuda városüzemeltetésért felelős alpolgármesterét.

Mennyire írhatta át a járványhelyzet az idei munkálatokat a kerületben?

A válság alatt végig az az alapelvünk, hogy a városüzemeltetés lehetőleg a megszokott szinten működjön, az emberek mindennapjait, életét felborító veszélyhelyzetben legalább a szűkebb környezetünk, élőhelyünk az ismert, megnyugtató közeg legyen. Ha ezen a téren is hanyatlás mutatkozott volna, az különösen rossz hatással lehetett volna az egyébként is felzaklatott emberekre. Úgy gondolom, ezt a vállalásunkat többé-kevésbé tartani tudtuk. Még ha nehezebbek voltak is a körülmények, és kicsit kevesebb forrás, munkaerő jutott, igyekeztünk úgy működni, mint a normális időkben. Elkezdődtek a tavaszi munkálatok, rendben lezajlott a tavaszi nagytakarítás az Újbuda Prizma szervezésében, kihelyeztük a muskátlikat, nyírják a parkokban a füvet, az utak kátyúzása is folyamatos. Remélem, a kerület lakói, ha majd szabadon jöhetnek-mehetnek Újbudán, semmit nem fognak észrevenni abból, milyen nehéz hónapok vannak mögöttünk.

Persze voltak változások, korlátozások a közterületeken, de csak a legszükségesebb mértékben. A veszélyhelyzetben is alapelv nálunk, hogy nem tiltunk, nem cél, hogy bárki azt érezze, be van zárva vagy el van zárva bármitől. Azt támogattuk, hogy bizonyos szabályok betartásával ki lehessen menni a parkokba, ami elengedhetetlen az egészségünk, fizikai vagy lelki állapotunk megőrzéséhez. A kerület lakói példás fegyelmezettséggel viszonyultak, viszonyulnak ehhez.

A vírus elleni védekezés mellett maradt-e forrás, tartalék a tervezett fejlesztésekre?

Őszintén el kell mondanom, hogy abból, amit év elején elterveztünk, nem tudunk mindent megvalósítani. A februári költségvetést jelentősen át kellett alakítani az elmúlt hetekben. Létrehoztunk egy hárommilliárd forintos válságalapot a kieső bevételek és a felmerülő többletköltségek fedezetére, így több beruházást, fejlesztést el kell halasztanunk, hiszen most nyilvánvalóan prioritást élvez a közalkalmazottak, köztisztviselők munkájának megőrzése, az üzemeltetés, a szociális segítség vagy a védekezés költsége. Abban azonban nagyon bízom, hogy ha további kormányzati elvonásokat nem fog a kerület megszenvedni, és ha nem a legdurvább forgatókönyvek válnak valóra – amire szerintem most van esélye Magyarországnak –, akkor lehetőségünk lesz ezt a zárolást újragondolni, és talán forrásokat tudunk visszacsoportosítani a fejlesztési, beruházási sorokra.

Milyen munkák várhatók idén és mikor?

Talán már látszik a fény az alagút végén, így az idei fejlesztéseket hamarosan el tudjuk kezdeni. Persze a válság idején is dolgoztak a szakemberek, elindítottunk több tervezési és előkészítési folyamatot, most a kivitelezés ideje jöhet: a csökkentett kerettel is lesznek játszótér-, parkfejlesztések, út- és járdaépítések több száz millió forintos önkormányzati forrásból. Számos beruházás pedig állami támogatással valósulhat meg, nagyon remélem, hogy ezek a források továbbra is a rendelkezésünkre fognak állni, nem vonják el őket, mint esetleg más önkormányzatoknál. Ilyen például a Gyermekegészségügyi Centrum vagy Albertfalván a Bóbita Bölcsőde fejlesztése, ami nemcsak a kerületnek, hanem a kormánynak is fontos kell, hogy legyen.

Itt kell megemlíteni a déli körvasút vagy a Galvani híd ügyét, ahol együtt kell dolgoznunk az állammal és a fővárossal, hogy ha ezek a beruházások megvalósulnak, akkor a lehető leghasznosabbak legyenek a kerület számára, a lehető legtöbbet hozhassunk ki belőlük, és a lehető legkevesebb negatív hatással legyenek az újbudai polgárok életére és lakókörnyezetére.

Budapesten és Újbudán amúgy is speciális a helyzet: a várost, a kerületet ellenzéki politikusok vezetik, illetve azok, akik a nagypolitikában kormánypártinak számítanak, nálunk ellenzékben vannak. De vannak a politikán túlmutató ügyek, ahol szerintem szükséges az együttműködés: egy bölcsődefejlesztésben például nincs ellenzék, pláne nem ellenfél vagy ellenség, itt partnerségre kell törekedni minden szereplőnek, ez a kerület érdeke. Nagyon máshogy látjuk a világot akár az elődeinkhez, akár a kormányhoz képest, de reméljük – bár a válsághelyzet alatti drasztikus elvonások és általánosan barátságtalan lépések a kormány részéről egyelőre nem ebbe az irányba mutatnak –, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben a kerület érdekében együtt tudunk gondolkozni és dolgozni. Mi erre készen állunk.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.