Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. kedd, Móric

Versmondó Maraton a Költészet Napja alkalmából

Újbuda   |   2016, április 12 - 12:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is nagyszabású Versmondó Maratonnal ünnepelte Őrmező a Költészet Napját április 11-én. József Attila 111-ik születésnapjáról tizenegyedik alkalommal emlékeztek meg egész napos versfolyammal.

Az őrmezői Költők Parkjában jeles költők domborműveinek koszorúzásával indult az eseménysorozat. Kormos István emlékművénél Király Nóra alpolgármester, Zelk Zoltánénál Pirigyi Katalin, Kálnoki Lászlóénál Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő helyzete el az emlékezés virágait. A hagyományokhoz híven idén is a Weiner Leó Zeneiskola fúvószenekara biztosította az ünnepi hangulatot Sztán István vezényletével. Az Őrmezei Általános Iskola énekkarának előadása után, a Tarka Színpad versmondói szavaltak el egy-egy verset a park koszorús költőitől.

– Büszkék lehetünk az Őrmezőn kialakult egyedi hagyományra, amelyet érdemes folytatni – mondta a megnyitón Szebeni Dóra, az újbudai közösségi házakat összefogó Központ Kft. közművelődési vezetője. –Jó látni, hogy a digitális világban, amikor az internet uralja a mindennapokat, vannak, akik leveszik a polcról a nagyszülők verses kötetét, olvasgatnak, megtanulják egy-egy kedvencüket – fűzte hozzá Király Nóra, alpolgármester. A megnyitón jelen volt Bradányi Iván, többszörös EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, író, költő, műfordító, a kerület díszpolgára, akit a születésnapja alkalmából köszöntöttek a színpadon, hiszen egy napon született József Attilával, így a Költészet Napjával is. Bradányi Iván legutóbb megjelent kötetéből adta elő Hajnali köd című versét.

A sötétedésig tartó Versmondó Maratont a Napsugár Óvoda csöppségei kezdték közös szavalással, őket az iskolások és a felnőttet követték, majd végül a szépkorúak zárták a programot, melyhez bárki csatlakozhatott. A nap folyamán közel kétszáz költemény hangzott el a színpadon. Makrai Rita, a Mórusz Szent Tamás Egyesület egykori elnöke szerint az elmúlt több, mint egy évtized alatt nem csak Őrmező, hanem a kerület határain is túlnyúlt a rendezvény. – Kellemes meglepetésként ért, hogy idén a Pető Intézetből is kaptunk nevezéseket és mozgássérült szavalók is jöttek - mondta. Pósa Zoltán költő, szintén csatlakozott a rendezvényhez és nem volt hiány nézőkből sem. Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő elmondta, sok környékbeli áll meg és hallgatja jó szívvel a verseket annak ellenére, hogy aki aktívan részt venne a rendezvényen.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek  

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.