Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Versmondó maraton volt Őrmezőn

Újbuda   |   2014, április 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Nagyszabású Költészet napi rendezvény volt az őrmezei Költők Parkjában. Az önkormányzat és a kerületi oktatási-nevelési intézmények közös ünnepén egész napos versmondó maratonnal emlékeztek József Attila születésnapjára és a magyar irodalom nagyjaira. Az évfordulón két helyszínen zajlott a Jancsó Adrienne vers és prózamondó verseny is a kerületben.

Magyarország 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeli a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal és különböző irodalmi versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Az önkormányzat Költészet Napi ünnepségét a Weiner Leó Zeneiskola rézfúvós növendékeinek koncertje nyitotta az Őrmezei Költők Pakjában. A parkbeli ünnepséget 13 éve rendezte meg először az Őrmezei Közösségi Ház.

Ugyancsak az Őrmezei Közösségi Ház tartja már több mint tíz éve a 2006-ban elhunyt Jászai-, Kossuth- és Kazinczy-díjas színész-előadóművész Jancsó Adrienne nevével fémjelzett vers-, és prózamondó versenyt is. Az ő emlékére és munkásságnak tiszteletére alapították a Jancsó Adrienne-díjat, amit a kerület legjobb szavalói és prózamondói kaphatnak. Ezt a versenyt idén két helyszínen tartották, két külön zsűri részvételével. A versenyre a legszebb beszédű és jó előadó képességű kerületi általános és középiskolás diákok nevezhettek, akiket három kategóriában indítottak a megmérettetésen.

A Költészet napi emblematikus esemény, az Újbuda Versmondó Marathon is rekord számú résztvevővel zajlott; több mint százan mondtak verset a színpadon - mondta Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója. A program során - 11-18 óra között - a kisdiákok és óvodás csoportok folyamatosan magyar költők alkotásait szavalták. A Morus Szent Tamás Egyesület és a KULTI rendezvényének vendége volt Kalász Márton Kossuth díjas, kétszeres József Attila díjas író, költő, a Balassi kard kitüntetettje. A Magyar Írószövetség egykori elnökét Hoffmann Tamás polgármester szólította színpadra és gratulált elismerő oklevéllel a nemrég Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett költőnek.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.