Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 24. kedd, Ádám, Éva

Veszélyes sajtot tatált a Nébih

Újbuda   |   2016, augusztus 12 - 13:06Nyomtatóbarát változatSend by email

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több Európai Uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A NÉBIH megtette a 26/08/2016 lejáratú, francia Valençay Coque (220 g) kecskesajt forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik otthon ilyennel sajttal, az ne fogyassza el.

A nyers tejjel egyébként is érdemes óvatosnak lenni, a kockázatok kecsketej esetén különösen nagyok: A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.

Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.

A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.

Újbuda