Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. hétfő, Tünde

VHK - Jubileumi koncert a Barba Negra Trackben

Újbuda   |   2015, június 1 - 14:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyvenedik születésnapját ünnepli idén a Vágtázó Halottkémek (VHK), amelynek számai generációkra voltak hatással. A Grandpierre Atilla által vezetett együttes június 5-én, pénteken az újbudai Barba Negra Trackben ad koncertet, fellép a Sexepil és az Ébrenálmodók Rituális Színház is.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Atilla baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló frontember sámánisztikus éneke kísért.
A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filméjt, a Kutya éji dalát, 1986-ban Beatrix holland királynő személyesen járt közbe annak érdekében, hogy a VHK betiltása ellenére részt vehessen Amszterdamban a magyar kulturális heteken. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is, albumaikat kiadta a német Sonic Boom, az amerikai Alternative Tentacles és a Neurot Records adta ki.
A VHK-nak 1988 és 2012 között kilenc albuma jelent meg. 2001-ben mások után egy időre Grandpierre is kiszállt, majd 2005-ben útjára indította a Vágtázó Csodaszarvas nevű csapatát, amely tovább vitte a VHK etno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait, illetve a Vágtázó Életerőt, amely korábbi VHK-tagokból állt. A VHK-ban jelenleg Grandpierre Atilla (ének), Soós Lajos Szónusz (basszusgitár, hegedű), Németh László Fritz (gitár), Molnár Lajos Lujó (gitár), Mestyán Ádám (basszusgitár), valamint Király Zoltán (dob) szerepel.
A csapat manapság évente csak néhány koncertet ad. A legutóbbi stúdióalbum három évvel ezelőtt, 2012-ben jelent meg Veled haraptat csillagot címmel.
A VHK koncertje alatt egy különleges színházi produkciót láthat a közönség, az Ébrenálmodók Rituális Színházat, amelyre nagy hatást gyakorolt a Vágtázó Halottkémek és annak rituális színháza. A társulat a mozdulatok és a zene erejét, valamint a vizuális eszközökben rejlő lehetőségeket használja kifejező eszközként. Alkalmanként együttműködnek tűzzsonglőrökkel, gólyalábasokkal és cirkuszi artistákkal is.
A VHK előtt a nyolcvanas évek elején alakult Sexepil melegít be, amely a tavalyi év egyik legenergikusabb visszatérését produkálta Your Scream Is Music című albumával, ami 17 évvel a legutóbbi stúdiólemez után jelent meg.
A mostani VHK-koncert kapcsán a zenekar felhívást intézett a rajongókhoz: várnak minden olyan képet, fotót, videót vagy egyéb beszkennelt dokumentumot, amelyet a rajongók az elmúlt négy évtizedben gyűjtöttek össze.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.