Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Villamos jár az 1-es vonalán Újbudán

Újbuda   |   2015, március 2 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkezdődött az utasforgalom nélküli próbaüzem az 1-es villamos új szakaszán, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kiadta az engedélyt a Rákóczi-hídon átvezetett és meghosszabbított szakaszra. A villamosok egyelőre nem szállítanak utasokat, csupán a villamosvezetőket oktatja és vizsgáztatja tíz napig a BKK a nemrég elkészült szakaszon. Az utasforgalmi próbaüzem várhatóan március végén indul.

Múlt pénteken kiadta az utasforgalmi próbaüzemre szóló engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság, miután az 1-es villamosvonal-fejlesztés befejezésének utolsó lépéseként február 14-15-én elvégezték a Rákóczi híd, a Nádorkerti úti híd és a Budafoki úti híd statikus és dinamikus próbaterhelését.

A híd előző próbaterhelése 1996-ban volt, tavaly decemberben azonban a NKH az építési engedélyben foglalt részletes előírásokon túlmenően újabb ellenőrző vizsgálatot írt elő. Ennek eleget téve, már járhatnak a villamosok a hídon és az új szakaszon, de egyelőre teszt üzemben. - A Rákóczi híd úgy épült meg, hogy tizenöt tonnás tengelyterhelésű villamosok is biztonsággal tudjanak rajta közlekedni – egyezően a szabványokkal, ezt igazolja a híd törzskönyve is. Az átkelőn évenként hídvizsgálatot és tíz évenként fő vizsgálatot végeznek, az utolsó 2018-ig érvényes – írta korábbi közleményében a BKK.

Az 1-es villamos vonalának fejlesztésével 2015 elejére megújult a teljes infrastruktúra, csökkent a környezetterhelés és nőtt az utazási sebesség. A villamosvonal déli szakaszán megépült 3,2 kilométer hosszúságú új pálya a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon éri el az ideiglenes végállomást.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Lakossági riasztó végpontok ellenőrzése

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai 2020. augusztus 13-19. között végzik a kerületben található lakossági riasztó végpontok (veszélyt jelző szirénák) időszakos ellenőrzését, próbáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.