Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Virágos balkonok és előkertek

Újbuda   |   2020, június 11 - 17:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is megrendezik az évtizedes hagyományokra visszatekintő környezetszépítő versenyt, a Virágos Magyarországot. Ezúttal virágos balkonokkel és előkertekkel lehet nevezni.

Idén a megszokottól eltérően nem a helyi közösségek és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre. Nevezni két kategórában - Legvirágosabb balkon és Legvirágosabb előkert - lehet, összesen 6 darab fotóval és egy legfeljebb 400 karakteres leírással.

A fotókat július 1-jéig várják a palyazat.viragosmagyarorszag.hu weboldalon, regisztrációt követően. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek beküldői kertészeti utalványokat kapnak és a közönség kedvencei is elismerésben részesülnek.

A zsűri tagjai:

  • Borbás Marcsi – a Virágos Magyarország verseny fővédnöke
  • Bálint Gyuri bácsi – a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának örökös tagja, Magyarország kertésze
  • Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka – a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, tájépítész mérnök, tanszékvezető
  • Orlóci László – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, az ELTE Füvészkert igazgatója, kutatómérnök
  • Laczkó Mária – Hévíz Főkertésze, városüzemeltetési igazgató, kertészmérnök
  • Szabó József – a Főkert vezérigazgatója 2010-2020 között, kertészmérnök


További információ: palyazat.viragosmagyarorszag.hu


LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.