Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. csütörtök, Edit

Zarándoklat a mohácsi csatába induló sereg nyomában

Újbuda   |   2017, augusztus 28 - 13:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

A mohácsi csata 491. évfordulója alkalmából lovas és kerékpáros emléktúrát szervezett – Érd – Dunaújváros – Mohács útvonalon - a csata helyszínén álló emlékparkba a Honvéd Kulturális Egyesület és a Duna–Dráva Nemzeti Park. A túra fővédnöke Simicskó István honvédelmi miniszter.

A zarándoklat célja, hogy meglátogassák a mohácsi csatára vonuló egykori királyi sereg útvonalán felállított emlékhelyeket. Az első ilyen ugyan Budapesten, a Gellérthegy oldalában volt – ám az a II. világháborúban megsemmisült, és azóta sem pótolták. A zarándoklat ezért az érdi emlékhelytől kezdődik, és vezet Mohácsig. Pakson sincs emlékhely, de már tárgyalnak a kialakításáról. A lovas emléktúra résztvevői augusztus 24-én, a kerékpárosok 26-án érkeztek Érdre. Kerékpáros zarándokokat idén is Négyesi Lajos alezredes, hadtörténész, egyetemi docens vezette a Béke téri Lajos-kövekhez. A küldöttség nemzetiszínű szalagokat kötött az egykori királyi táborhelyet jelképező oszlopokra, majd tovább indult Dunaföldvárra.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.