Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Znamenák István Albertfalva színművésze

Újbuda   |   2019, november 19 - 11:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Znamenák István színművész volt a vendége az Albertfalvi Közösségi Háznak november 13-án. A környéken felnőtt és sokáig Albertfalván élő művészt unokahúga, Znamenák Rita és Balogh Zsuzsanna, a közösségi ház két munkatársa kérdezte gyermekkoráról, helyi kötődéseiről és pályafutásáról.

Znamenák István gyerekként sok időt töltött Albertfalván, nagymamájánál a Karcag utcában. Élete meghatározó színtere volt a BSZKRT (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt.) strand, az albertfalvai piac, csíntevései is ehhez a környékhez köthetők. Ilyen például, amikor barátaival hógolyóval dobálták meg a Szent Mihály templom keresztjét, amiért a plébánosa fülön csípte őket, az iskolában pedig nem viselhették az úttörő nyakkendőt.

Znamenák István nehezen kezelhető gyerek volt, igyekezett mindig a középpontba kerülni, ezért szülei egy drámacsoportba is beiratták, ami végül meghatározta további életét. A színjátszóból színész, Jászai Mari-díjas előadó lett.  Ismertté Gothár Péter Megáll az idő című filmje tette, legutóbbi sikeres mozija a Drakulics elvtárs Bodzsár Márk rendezésében, valamint a Miklauzic Bence által jegyzett Nino bárkája.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

FÉLÓRA LÁSZLÓ IMRE POLGÁRMESTERREL (2020.08.10)

Tíz hónap telt el azóta, hogy a választások után megalakult Újbuda regnáló képviselő-testülete, a város vezetői átvették hivatalukat, elfogadták az éves költségvetést és megállapodtak az idei célokban. Ám ezt is, mint szinte mindent világszerte, felülírta a koronavírus-járvány. László Imrét, Újbuda polgármesterét az elmúlt hónapok nehézségeiről és eredményeiről kérdeztük.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.